Real Madrids Cristiano Ronaldo, vänster, och Bayern Münchens Jerome Boateng under den rafflande Champions League-kvartsfinalreturen i Madrid i fjol.
Real Madrids Cristiano Ronaldo, vänster, och Bayern Münchens Jerome Boateng under den rafflande Champions League-kvartsfinalreturen i Madrid i fjol.

Bayerns uppdrag: Stoppa maskinen Ronaldo

Champions League-mål i nästan ett år i sträck – och 15 fullträffar i fotbollsturneringen bara den här säsongen. Om Bayern München ska slå ut Real Madrid i semifinalen är det Cristiano Ronaldo som måste stoppas.

ANNONS
|

Real Madrid blev i fjol första lag att försvara en Champions League-titel. I år är den spanska Europaspelsgiganten ute efter en historisk tredje titel på raken.

På vägen till onsdagens inledande semifinal borta mot tyska ligamästaren Bayern München är det en målskytt som varit unison med de första tio matcherna.

Portugisiske stjärnan Cristiano Ronaldo har hittills gjort mål i samtliga av säsongens Champions League-matcher.

- Det är omöjligt att helt kväva Ronaldo, vi kan bara stoppa honom som ett lag, säger Bayern Münchens mittback Jerome Boateng.

ANNONS

33-åringen från ögruppen Madeira har totalt gjort 15 mål den här CL-säsongen och leder skytteligan överlägset. Inräknat förra säsongen – då Ronaldo avgjorde finalen mot Juventus med sina två mål i 4–1-segern i Cardiff – så har anfallaren gjort mål i elva raka Champions League-matcher.

Senast han förblev mållös i turneringen var i semifinalreturen mot Atlético Madrid (1–2) den 10 maj i fjol.

"Behärskar allt"

- Det finns ingen anfallare som är mer komplett än han. Vänsterfot, högerfot, huvud – han behärskar allt. Och framför mål... han är en maskin, säger tyske landslagsmannen Boateng om Ronaldo.

Tolvfaldiga Europamästarlaget Real Madrid kommer till semifinalen efter en högdramatisk kvartsfinal – och finalrepris – mot Juventus. I mötet på Santiago Bernabéu för två veckor sedan hämtade den italienska ligamästaren in spanjorernas 3–0-överläge till 3–3 på en timme. Hemmalaget Real fick straff på tilläggstid under ordinarie matchtid – precis innan förlängningen skulle starta.

Ronaldo – som gjort flest Champions League-mål i turneringens historia – kunde skjuta sitt lag till semifinal med sitt totalt 120 CL-mål i karriären.

ANNONS

- Vi led. Det här måste ses som en läxa, i fotboll kan du inte ta något för givet. Du måste kämpa hela vägen till slutet, sade Ronaldo efter 1–3-matchen då.

"Inget lag är favorit"

Bayern München, som vann sin senaste av fem Europacuptitlar för fem år sedan, ser ut att återigen behöva klara sig utan ytterbacken David Alaba och mittfältaren Corentin Tolisso som dragits med skador. Vilket var fallet även i kvartsfinalavancemanget mot spanska Sevilla.

Alaba fanns på planen när lagen senast möttes i Champions League-sammanhang – fjolårets kvartsfinal – då Real tog sig vidare med totalt 6–3 över två matcher, efter förlängning i returen i den spanska huvudstaden.

- För mig är inget lag favorit. Även om jag har en bra känsla för oss, säger Bayerntränaren Jupp Heynckes som vann Champions League med Real för 20 år sedan och tog hem turneringen med Bayern 2013.

ANNONS
TT- Reuters

Fakta: Ronaldos målsvit i Champions League

11 april: Juventus (hemma), ett mål i 1–3-förlusten (kvartsfinal).

3 april: Juventus (borta), två mål i 3–0-segern (kvart).

6 mars: Paris Saint-Germain (b), ett mål i 2–1-segern (åttondel).

14 februari: Paris Saint-Germain (h), två mål i 3–1-segern (åttondel).

6 december: Borussia Dortmund (h), ett mål i 3–2-segern (gruppspel).

21 november: Apoel (b), två mål i 6–0-segern (grupp).

1 november: Tottenham (b), ett mål i 1–3-förlusten (grupp).

17 oktober: Tottenham (h), ett mål i 1–1-matchen (grupp).

26 september: Borussia Dortmund (b), två mål i 3–1-segern (grupp).

13 september: Apoel (h), två mål i 3–0-segern (grupp).

3 juni: Juventus (i Cardiff), två mål i 4–1-segern (final).

Fotnot: Senast Cristiano Ronaldo klev mållös av planen i Champions League var den 10 maj 2017 i bortareturen mot Atlético Madrid (1–2) i semifinalen.

Fakta: Champions League-slutspelet

Semifinalerna spelas som följer:

24 april: Liverpool–Roma.

25 april: Bayern München–Real Madrid.

1 maj: Real Madrid–Bayern München.

2 maj: Roma–Liverpool.

Finalen spelas i Ukraina, på Kievs olympiastadion, den 26 maj.

ANNONS