Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180329-allsvmalmo-611938_se.hp_1.jpg
Malmö FF:s nyförvärv Fouad Bachirou spelade senast i succéklubben Östersund.

Bachirou vill väcka drömmar i Komorerna

Fouad Bachirou fick sin dröm om A-lagsspel i PSG släckt vid 20-årsåldern. Nu ser han det som sitt kall att väcka drömmar och glädje för folket i den fattiga önationen Komorerna.

Vinterns flytt från succéklubben Östersund till den regerande svenska mästarklubben Malmö FF är troligtvis ett av de mindre utmanande stegen som Fouad Bachirou har tagit i sin karriär – åtminstone utanför fotbollsplanen. Efter tre och ett halvt år i Jämtland är 27-åringen van vid att leva och verka i Sverige.

- Jag kände att jag var i ett läge av min karriär där jag ville ta nästa steg. Gå till en klubb med större press. I Malmö finns det en press att vinna varje match – det är inte okej att spela oavgjort. Jag ville utmana mig själv med de aspekterna, säger innermittfältaren.

Växer i nya kulturer

TT: Flytt till Skottland som 20-åring för spel med Greenock Morton (2010–2014) i andraligan och därefter en flytt till okända Östersund i norra Sverige – du verkar inte vara rädd för kasta dig ut i nya äventyr?

- Det är vad du behöver göra för att utvecklas. Åtminstone är det så för mig. En annan kultur hjälper dig att växa både som människa och fotbollsspelare, säger Bachirou, som lämnade Paris Saint-Germains akademilag 2010 efter att inte ha tagit plats i storklubbens A-lagstrupp.

Framför allt utvecklades han som människa i Östersund. Varje säsong deltar spelarna i den jämtländska klubben i ett kulturprojekt. Genom åren har spelarna exempelvis dansat balett, spelat teater och gjort konst under parollen "styrka genom mångfald".

- Alla extra saker vi gjorde vid sidan av fotbollen är det som hjälpt mig mest i min karriär. Det har hjälpt mig att ta ansvar och bli en ledare som människa, och det tar man med sig ut på fotbollsplanen. Alla platser jag har varit på har gett mig något för stunden och utvecklat mig, men det var i Östersund jag upptäckte mig själv. Vem jag var som fotbollsspelare och som människa.

Levde på gatan

Hans mamma lämnade den fattiga önationen Komorerna på Afrikas östkust i slutet av 1980-talet för ett bättre liv i Frankrike. Där föddes Fouad Bachirou och efter ett år flyttade den lilla familjen – pappan har aldrig varit närvarande i hans liv – från Valence till huvudstaden Paris.

- I början hade hon det väldigt, väldigt tufft. Hon var helt själv och bodde ibland hos vänner, men det fanns dagar då hon fick sova med mig på gatan och vi hade inte alltid mat för dagen. Hon fick kämpa väldigt mycket, men hon är väldigt stark och jag är oerhört stolt över henne.

Sedan 2014 bär han också Komorernas landslagströja. Fouad Bachirous ögon lyser upp och leendet blir brett när samtalet kommer in på släktens hemland.

- Det gör mig oerhört stolt. Frankrike är landet som gav oss chansen till ett bättre liv, det var vad min mamma valde för oss, men vi känner verkligen att vi är från Komorerna. Jag har min mormor och några morbröder kvar där och när jag var ung var vi där vartannat år under längre skollov.

"Sjunger mitt namn"

Flera tusen människor möter upp landslagsspelarna när de anländer till flygplatsen på Komorerna. Runt 200 av dem brukar komma från Bachirous hemby Mvouni.

- Alla är så stolta över sin spelare från byn. De sjunger mitt namn och det blir en kamp mellan vilken by som hejar högst och mest på sin spelare. Det är bara vackert, säger Bachirou med ett leende.

Trots fattigdom och svårigheter kan fotbollen verka som en förenande och upplyftande kraft i landet, säger han.

- Det viktigaste för mig och de övriga landslagsspelarna är att bygga en grund och skapa glädje för framtida generationer. Det är vårt kall, säger Fouad Bachirou.

Fakta: Fouad Bachirou

TT

Född: 15 april 1990 i Valence, Frankrike.

Uppvuxen: i Parisstadsdelen Clichy.

Landslag: Komorerna.

Position: Mittfältare.

Klubbar: USA Clichy –2006, Paris Saint-Germain (akademi- och reservlaget) 2006–2010, Greenock Morton 2010–2014, Östersund 2014–2017, Malmö FF 2018–.

Allsvenska matcher/mål/assist: 47/2/1.

Aktuell: Nyförvärv i det regerande svenska mästarlaget Malmö FF, som spelar allsvensk premiär borta mot Elfsborg den 2 april.

Fakta: Bachirou om...

TT

...att som 15-åring bli värvad till Paris Saint-Germains akademi:

- Det var fantastiskt för en ung kille som växte upp i Paris. Det är en stor dröm för miljoner av spelare i Frankrike. Jag fick chansen att komma till akademin ganska sent jämfört med de andra som kommer när de är 12–13 år.

...att få ha tränat med PSG:s A-lag som 18-åring och besvikelsen över att sedan inte ta en plats i truppen:

- Jag fick träna med spelare som exempelvis Claude Makélélé och det var väldigt lärorikt. Då var Paul Le Guen tränare. Han gillade verkligen unga spelare och kom och tittade på reserverna. I Lyon hade han tagit upp (Karim) Benzema och (Hatem) Ben Arfa. Men året efter lämnade han PSG och Antoine Kombouaré som tog över var raka motsatsen. Han gillade äldre och machospelare, så jag var förberedd i ett och ett halvt år på vad som skulle hända. Men självklart var jag besviken.

...flytten till Greenock Morton i den skotska andraligan:

- Självklart var det en helt annan typ av fotboll än den jag var van vid, men jag fick spela många matcher och lärde mig mycket om intensiteten i spelet. Det är en annan kultur och tiden där har gjort mig till den spelare jag är i dag.

Fakta: Komorerna

TT

Komorerna ligger i Indiska oceanen på Afrikas östkust, nordväst om Madagaskar. Landet består av flera öar och huvudstad är Moroni, som ligger på ön Ngazidja. Andra stora öar är Mwali och Nzwani. Landet blev självständigt från Frankrike 1975.

Landet har runt 800 000 invånare på en yta om 2 200 kvadratkilometer. Officiella språk är shikomor (komoriska), arabiska och franska.

Komorerna är ett fattigt jordbruksland och har problem med överbefolkning, långvarig och hög arbetslöshet samt utflyttning av välutbildade till framför allt Gulfstaterna. BNP per capita ligger på 775 amerikanska dollar (2016).

Medellivslängden för män är 60 år och för kvinnor 62 år. Spädbarnsdödligheten är 55 per 1 000 levande födda.

Landets herrlandslag i fotboll är i nuläget rankat på 130:e plats i världen. I början av 2014 var landet rankat på 198:e plats. Landslaget, som till största del består av franskfödda spelare, har egentligen endast spelat regelbundet sedan 2014. Nationen har aldrig kvalificerat sig till något stort mästerskap som exempelvis VM eller Afrikanska mästerskapen.

Källor: Nationalencyklopedin, Fotbollskanalen.

MEST LÄST