Tottenhams Harry Kane sänkte Arsenal med en nick i Londonderbyt.

Arsenal derbyförlorare inför Östersundmatch

Tottenhams skyttekung Harry Kane avgjorde Londonderbyt mot Arsenal (1–0) inför storpublik på Wembley. Ingen bra uppladdning för Arsenal inför nästa veckas Europa League-möte i Östersund. Senare på lördagskvällen vann Manchester City med 5–1 mot Leicester och Sergio Agüero gjorde fyra mål.

|

Matchen mellan rivalerna från Norra London gällde mer än bara ett derby. Båda lagen var utanför Champions League-plats inför mötet och framför allt Arsenal var piskat att få till ett bra resultat.

Derbyt spelades på Wembley för första gången sedan 1993 inför 83222 åskådare – nytt Premier League-rekord. Efter en tempofylld men chansfattig första halvlek tog Tottenham över fullständigt.

Fyra minuter efter halvtidsvilan nådde Harry Kane högst på Ben Davies inlägg och nickade in sitt 23:e ligamål den här säsongen. Kanes sjunde mål på lika många ligamatcher mot just Arsenal.

Tottenham nära fler mål

Arsenal, med nyförvärven Henrich Mchitarjan och Pierre-Emerick Aubameyang från start igen, visade upp en tät defensiv i första halvlek men i andra fungerade det varken bakåt eller framåt.

Tottenham borde ha vunnit med större siffror. Dele Alli missade ett friläge med ett misslyckat lobbförsök, och utan fina räddningar från Petr Cech hade både Erik Lamela och Kevin Trippier gjort mål.

Arsenals inhoppare Alexandre Lacazette var nära en kvittering i 93:e minuten men skottet gick tätt utanför.

Tottenham är ny tabelltrea, med en match mer spelad än Chelsea och Liverpool, och möter Juventus i Champions League-åttondel på tisdag.

"Hört att det är kallt"

Arsenal är fem poäng från fjärdeplatsen och det ser kanske lättare ut att nå nästa säsongs Champions League via Europa League, där titelvinnaren belönas med en CL-plats.

- Den är en annan väg till Champions League, säger mittfältaren Jack Wilshere.

Men först måste Arsenal besegra Östersund i 16-delsfinal. På torsdag möts lagen på Jämtkraft arena och veckan efter är det retur i London.

- Vi ser fram emot matchen. De flesta av oss har aldrig varit där (i Östersund). Vi har hört att det är kallt där uppe, säger Wilshere.

Fyra mål av Agüero

Serieledaren Manchester City vann med 5–1 hemma mot Leicester som en reaktion på förra helgens kryss (1–1) borta mot Burnley.

Sergio Agüero gjorde fyra mål och Kevin De Bruyne tre assist. Först hittade belgarens skruvade inlägg in bakom Leicesters backlinje till Raheem Sterling vid den bortre stolpen och engelsmannen satte sitt 15:e ligamål. Jamie Vardy kvitterade för Leicester före paus, innan De Bruyne spelade fram Sergio Agüero till två mål i andra halvlek. Till argentinarens tredje mål agerade Leicestermålvakten Kasper Schmeichel framspelare.

Agüero avslutade målskyttet med ett kanonskott som studsade in via ribban. Hans 21:a ligamål.

Riyad Mahrez gjorde comeback för Leicester efter att ha missat två matcher sedan en försäljning till Manchester City inte blev av i januari. Borta- och hemmafans jublade när Mahrez hoppade in.