Sveriges ambassadör i Kroatien Lars Schmidt testar att göra mål på målvakt Mikael Appelgren.
Sveriges ambassadör i Kroatien Lars Schmidt testar att göra mål på målvakt Mikael Appelgren.

Appelgren: "Blir lite mycket kalkylerande"

Ett roligt koncept – eller lite väl krångligt och komplicerat. Turneringsformatet i EM i handboll väcker känslor.

ANNONS
|

Ibland är idrotten enkel och handlar bara om att vinna eller förlora. Eller så kan den vara lite mer komplicerad och komma att handla ganska mycket om matematik, som i handbollsherrarnas EM.

Att förklara förutsättningarna inför avslutningen av mellanrundan i Zagreb låter sig inte göras på några sekunder. Det finns mängder av "om" och "men" och mycket talar för att allt avgörs i en inbördes målskillnadsaffär med tre lag inblandade.

- Med det här upplägget som är i EM blir det väldigt invecklat, allt kan hända och det är spännande. Men för oss spelare blir det lite mycket kalkylerande i huvudet, man försöker lägga bort det och bara vinna nästa match, säger målvakten Mikael "Äpplet" Appelgren.

ANNONS

"Gilla läget"

Sverige möter Norge på onsdagskvällen och efter det mötet lever med all säkerhet fortfarande semifinalhoppet för ett av lagen. Sedan gäller det att hoppas på fransk hjälp mot hemmanationen Kroatien.

- Ja, vad ska jag säga? Vi vet ju om förutsättningarna. Det finns inte så mycket att deppa över, utan är bara att gilla läget, säger Kristján Andrésson.

Andrésson är en förbundskapten som gärna pratar gärna om både det ena och det andra. Men genom hela EM-turneringen har han försökt parera journalisternas frågor när de handlar om spekulationer kring alla tänkbara scenarion. Inför ödeskvällen i Arena Zagreb vill han inte heller värdera om han föredrar systemet som är i VM, där det är direktutslagning redan från åttondelsfinal.

- Så länge vi går vidare föredrar jag det här, säger han med glimten i ögat.

"Roligt koncept"

En som desto tydligare slår ett slag för upplägget i EM är blågule vänsternian Simon Jeppsson.

ANNONS

- Det finns så klart en del brister med det här systemet också, men jag tycker det är roligt med ett lite annat koncept än i VM, säger han.

Zagreb, TT:s utsände

Fakta: Förutsättningar inför Sverige–Norge

Frankrike leder gruppen på åtta poäng, före Kroatien och Sverige på sex poäng och Norge på fyra. Om två eller flera lag hamnar på samma poäng avgör resultaten i de inblandade lagens inbördes möten.

Sveriges möjligheter att gå vidare:

• Seger mot Norge räcker om inte Frankrike förlorar med minst två (med siffrorna 22–20 eller mer) och max sju mål (eller åtta, med siffrorna 37–29 eller mer).

• Oavgjort mot Norge räcker om Frankrike slår Kroatien.

• Förlust mot Norge (med max tre mål, eller fyra med siffrorna 28–32 eller mer) räcker om Frankrike slår Kroatien.

Norges möjligheter att gå vidare:

• Seger med minst fem mål mot Sverige räcker om Frankrike slår Kroatien.

Mardrömsresultatet:

• Om Norge vinner med exakt fyra mål – men max siffrorna 31–27 – är båda lagen utslagna oavsett hur det går mellan Kroatien och Frankrike.

ANNONS