Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/8
ANNONS ▼

Annika Sörenstam regerar i Tylösand

Annika Sörenstam har landat i Tylösand – och började med att utse en svensk assistent. Maria ”Mimmi” McBride (tidigare Hjorth) blir den tredje vicekaptenen för Europalaget som jagar revansch mot USA i Solheim Cup i augusti.

Den svenska golflegendaren och nya Solheim Cup-kaptenen Annika Sörenstam, 46, presenterade den sista pusselbiten i sitt ledarteam vid en presskonferens på måndagen på Halmstad Golfklubb, där hennes egen juniortävling Annika Invitational Europe avgörs tisdag–torsdag.

Ansiktet som dök upp på storbildsskärmen via Skype från USA visade sig vara Maria McBride, 43, den förra svenska proffsstjärnan från Borlänge, som hålade ut sin aktiva karriär i fjol.

– Mimmi och jag har spelat mycket mot varandra, men också varit med i samma Solheim Cup-lag och förra gången (2015) var vi båda vicekaptener, säger Annika Sörenstam och fortsätter:

– Jag gillar att jobba med Mimmi. Hon har mycket erfarenhet och vi tänker rätt så lika när det gäller planering, struktur och spelare. Hon bor också i Orlando så vi har faktiskt jobbat tillsammans i några månader redan. 

Maria McBride har själv spelat Solheim Cup fem gånger (bland annat i Halmstad 2007) och ser fram emot att stötta landsmaninnan under årets prestigemöte mot USA i Des Moines, Iowa, den 18–20 augusti.

– Jag accepterade på en gång. Det ska bli jättekul och är en stor ära att få jobba med Annika. Det känns som att vi har en väldigt bra kapten och väldigt bra vicekaptener som kan pusha alla spelarna, säger hon.

Skotskan Catriona Matthew och spanjorskan Marta Figueras-Dotti är övriga vicekaptener i Annika Sörenstams stab.

Sörenstam deltog i åtta Solheim Cup som spelare och har varit vicekapten tre gånger. Nu hoppas hon kunna kröna sin relation med tävlingen genom att föra tillbaka pokalen hem till Europa.

USA vann i Tyskland för två år sedan. Maria McBride identifierar singelspelet som en nyckel till europeisk revansch:

– Alla tjejerna spelar för sig själva varje vecka och slår ofta de amerikanska tjejerna som vi spelar mot i Solheim Cup, men av någon anledning så sker någonting som gör att vi inte presterar riktigt lika bra som vi borde göra. Kan vi få till singlarna bara lite, lite bättre så tror jag att vi absolut har väldigt stor chans att vinna, säger hon.

Hur många svenska spelare det blir i laget återstår att se. I dagsläget är det bara världsnian Anna Nordqvist som kvalar in via rankningen.

Fakta: Annika Invitational Europe

  • Samlar 78 av Europas mest lovande flickor under 18 år från 16 länder. Avgörs som slagspel över 54 hål.
  • Spelas för sjätte gången i Sverige. Motsvarande tävlingar finns i USA, Kina och Sydamerika.
  • Julia Engström och Ingrid Lindblad, båda från Ringenäs GK, är lokala deltagare. Båda slår ut klockan 09.00 på tisdagen.
  • Efter tisdagens spel, klockan 16.00, hålls en clinic med Annika Sörenstam som även är öppen för allmänheten.
MEST LÄST