Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

8493judo1.jpg
Kastar sig ut i världen. Nu tar Alexander Lundqvist sikte på OS i Rio de Janeiro 2016 – men resan dit är både lång och svår.

Alexanders OS-resa har börjat

SM-guldet i U23-mästerskapets -60 kiloklass i Borlänge var startskottet. Nu har JK Nationals Alexander Lundqvist påbörjat den långa resan med slutmålet OS i Rio de Janeiro 2016. – Jag vet vad som krävs, det finns inga genvägar, säger 21-åringen ödmjukt.

Alex lever med judon 24 timmar om dygnet. För att få bästa möjliga sparring bor han nu i Stockholm, ”det är där som alla landslagsjudokas finns” där han pluggar till byggnadsingenjör på KTH.

Det handlar om uppstigning, träning, skola, träning, äta, träning – två, tre pass om dagen.

– För mig har judon blivit en livsstil, medger han.

Drygt 100 resdagar om året blir det över hela världen, där han senast var i Rom och efter U23-EM i Prag i slutet av november, ”där siktar jag på medalj”, beger sig till Japan.

– Om man ska komma någonstans måste man vara ute internationellt och träna och tävla.

– Teknik kan man träna hemma. Men på lägren får man köra mot de bästa i världen, vilket naturligtvis är oerhört utvecklande.

Men det kostar också.

Bara resorna handlar om bortåt 300 000 kronor om året.

Och därför jagar både han och JK National nu sponsorer, i första hand till de två första åren tills SOK, svenska olympiska kommittén, tar ut talanggruppen till Rio 2016.

– Ja, målet är naturligtvis att komma dit så det handlar väl om att hålla sig flytande tills dess. Då skulle allt bli så mycket lättare med ekonomiskt stöd.

Trots den stenhårda konkurrensen har Alexander gång på gång visat att han tillhör de allra bästa i sin viktklass. Trea i Europacupen i Bosnien, femma i Prag, femma i Schweiz och sjua i världscupen i Tallinn.

Och inte minst i fjol – final i British Open.

– Jag hade bara varit senior i fyra månader så det var en enorm boost för självförtroendet. När man har spöat de allra bästa känner man att man är med där uppe. För det handlar mycket om det, att våga tro på sig själv.

D et lär också behövas för judon har kanske den tuffaste kvalificeringen till OS av alla idrotter.

Bara en från varje nation tillåts delta, ”och då har kanske Japan eller Ryssland fem var som kan vinna OS”, där de 30 bästa på världsrankingen är direktkvalificerade. För övriga väntar tuffa kvaltävlingar.

– Men det är så små marginaler att har man väl kvalat in till OS kan vem som helst vinna, den som helt enkelt har en bra dag.

Att Alex tillhör topp tre i Europa i sin ålder och viktklass visade han också på U23-SM i Borlänge.

Inte någon av de fyra matcherna gick tiden ut när han vann samtliga på ippon efter kast respektive fasthållningar mot Lukas Berglund, Borlänge, Sahand Shokiko, Göteborg, Alex Ngo, Gävle samt Adam Norén, Oxelösund.

På mattan bredvid följde klubbkompisen Evelina Svenningsson upp med SM-silver i damernas -70 kilo. Detta efter seger mot Lina Matenes, Judogymnasiet, på poäng innan hon som väntat förlorade mot Europacupmästarinnan Ann Bernholm, Frövi. Men i medaljmatchen mot Elin Nyman, Judogymnasiet, där hon både kunde ta silver, brons (vid förlust på yoko) eller bli utan medalj (förlust vid mer än yoko) tog Evelina kommandot och säkrade silvermedaljen med en fasthållning.

– Kul att få tävla hemma, det är ju inte så vanligt numera, säger Alex som dock får en ny chans i den svenska Europacupentävlingen, Sweden Open i Borås i slutet av månaden.

För den långa resan för unge Lundqvist från Halmstad har bara börjat, där han vet vad som behövs förbättras.

– Jag är träningsvillig, har en hög lägstanivå och är väl bra på det mesta. Men jag måste förbättra styrkan och så kan jag nog bli bättre taktiskt också. Fast det kommer väl med rutinen.

Men trots att Alex mer eller mindre äter, sover och skiter judo tycker han att det är värt allt slit och alla uppoffringar.

– Visst har tanken slagit mig när det har gått tungt. Men tvivlet försvinner snabbt för jag kan inte tänka mig en vardag, ett liv, utan judon.

Dubbla medaljörer. Alexander Lundqvist tog överlägset guld i U23-SM i herrarnas -60 kilo medan klubbkompisen i JK National, Evelina Svenningsson ordnade hem silver i damernas -70 kilo.

MEST LÄST