Frida Hansdotter fick sin guldmedalj till slut.
Frida Hansdotter fick sin guldmedalj till slut.

Äntligen guld för Hansdotter

Den eviga tvåan? Glöm det. När det gällde som mest var Frida Hansdotter äntligen bäst i världen.

ANNONS
|

Drygt sex timmar efter guldåket fick hon den ädla OS-medaljen runt halsen av svenske IOK-ledamoten Stefan Holm, själv OS-guldvinnare. Att den bittra kylan på nytt slog sina klor i Pyeongchang rörde inte Frida Hansdotter i ryggen.

- Den här värmer otroligt mycket, det känns fantastiskt att ha den runt halsen, säger hon och tittar ner på sin guldmedalj.

ANNONS

Direkt när guldet var klart såg hon nästan lite chockad ut. Högst uppe på prispallen var hon däremot ett enda stort leende.

Glädjetårarna var nära.

- Det var de, absolut. När den svenska flaggan seglade upp kände jag att det nästan kom tårar. Det känns helt fantastiskt. Det är ju en dröm som går i uppfyllelse.

Nervös väntan

Kontrasten mot i onsdags kunde inte vara större. Då var Frida Hansdotter nervös, satt för sig själv med musik i hörlurarna och kände trycket av både sina egna och andras förväntningar.

Sedan blev slalomen flyttad två dagar.

Och plötsligt var det en helt annan Frida Hansdotter som tog sig an slalombacken i Yongpyong alpincenter.

- Jag tror faktiskt att det var ganska bra för mig att första slalomdagen blev inställd. För då var jag nervös, säger hon.

- Men sedan har jag bara känt att nej, jag ska njuta av det här och ta vara på chansen i stället. Varför vara nervös och hoppas att det ska gå på något vis? Det var jag som bestämde i dag helt enkelt.

ANNONS

Att chansen fanns där visste hon. Och när storfavoriten Mikaela Shiffrin dessutom såg ut att ha en något sämre dag fanns allt att vinna. Hansdotter, tvåa efter det första åket, satsade för fullt även i det andra och tog ledningen när hon kom i mål.

Bara en åkare kvar. En dryg minuts väntan. Ett hot mot den där guldmedaljen som Frida Hansdotter har jobbat så hårt för i alla år.

Wendy Holdener hade två tiondelars ledning och åkte bra. Väldigt bra. Och när schweiziskan korsade mållinjen skiljde det bara fem hundradelar.

Men åt rätt håll.

- Det var en längre minut än en minut kan jag säga, säger Frida Hansdotter.

- Men sedan typ sprutade ju tårarna.

Evig tvåa

Wendy Holdener tog silvret och österrikiska överraskningen Katharina Gallhuber tog bronset. Men det här var Frida Hansdotters dag.

När natten började närma sig fick den 32-åriga svenskan som sig bör på sig en guldjacka och, efter nya intervjuer och den sedvanliga fotograferingen med svensk flagga, också till slut en bit tårta för att fira.

ANNONS

- Det kommer nog att ta några dagar innan jag förstår vad jag gjort, säger hon.

Frida Hansdotter har varit något av en evig tvåa under stora delar av sin karriär. Hon har radat upp pallplatser men sällan vunnit, oftast slagen av den amerikanska storstjärnan Mikaela Shiffrin.

Så har det varit en rad gånger i världscupen och så var det på VM 2013, 2015 och 2017 då Hansdotter tog brons, silver och brons – men Shiffrin tog guld. Hansdotter vann visserligen slalomcupen i världscupen 2016, men då var Shiffrin skadad stora delar av säsongen.

Den här gången blev Mikaela Shiffrin – som tog storslalomguldet dagen innan – bara fyra.

- Jag är supernöjd med min karriär. Det är väl mer att Mikaela har varit helt fantastisk, jag menar hur många andraplatser har jag inte haft efter henne? säger Hansdotter.

ANNONS

- Men man vill ju ha det där guldet. Jag är supernöjd med mina medaljer, men att få stå överst på en pall, det är något helt magiskt. Att vinna, det är obeskrivligt.

OS-guld slår nog högst

TT: Det känns lite som kronan på verket på din karriär?

- Ja lite så. Jag har haft en helt fantastisk karriär med mycket bra framgångar. Men ett OS-guld, det slår nog högst.

Anna Swenn-Larsson, som låg trea efter det första åket, fick nöja sig med femteplatsen medan Emelie Wikström slutade tolva. Estelle Alphand körde ur i andra åket.

Pyeongchang, TT:s utsända

Fakta: Frida Hansdotter

Född: den 12 december 1985 i Norberg.

Klubb: Norberg.

Världscupdebut: den 23 oktober 2004 i Sölden, Österrike (storslalom).

Främsta meriter: OS: guld i slalom, 6:a i storslalom 2018, 5:a i slalom, 13:e i storslalom 2014, 15:e i slalom 2010. VM-silver i slalom 2015, brons 2013 och 2017. Fyra segrar och totalt 31 pallplatser i världscupen. Vann slalomcupen 2016. Totalt 202 världscupstarter.

Fakta: Alpina OS-medaljer

Inför Sotji för fyra år sedan hade det svenska alpinlandslaget tagit medalj i sju raka OS. I Pyeongchang kan Frida Hansdotter ha inlett en ny svit.

Samtliga svenska alpina OS-medaljörer hittills:

1956: Stig Sollander, brons, slalom.

1976: Ingemar Stenmark, brons storslalom.

1980: Ingemar Stenmark, guld i slalom och storslalom.

1988: Lars-Börje Eriksson, brons super-G.

1992: Pernilla Wiberg, guld storslalom.

1994: Pernilla Wiberg, guld kombination.

1998: Pernilla Wiberg, silver störtlopp.

2002: Anja Pärson, silver storslalom, brons slalom.

2006: Anja Pärson, guld slalom, brons störtlopp och brons kombination. Anna Ottosson, brons slalom.

2010: Anja Pärson, brons superkombination, André Myhrer, brons slalom.

2018: Frida Hansdotter, guld slalom.

ANNONS