Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Välkommen skyttekung. HBK hade som bekant enorma problem med målskyttet den gångna säsongen – det ska J Södras och hela superettans skyttekung Fredrik Olsson råda bot på nästa år.

  Skyttekungen skrev på för HBK

  Nu är det helt klart – det som HP avslöjade redan för drygt två veckor sedan. Superettans och Jönköpings Södras skyttekung Fredrik Olssons nästa klubbadress blir Halmstads BK.

  – Det känns riktigt roligt att få vara med på Halmstads resa tillbaka till allsvenskan, säger Fredrik när tvåårskontraktet var påskrivet.

  Den målfarlige och rutinerade 30-åringen som gjort 108 mål i superettan väljer därmed bort allsvenskan för ännu en säsong i samma serie.

  – Men förhoppningen och målet är naturligtvis att jag ska få spela allsvensk fotboll ändå, fast i HBK:s tröja 2017, skrattar den sympatiske blekingesonen.

  Den gångna säsongen gjorde Fredrik 17 mål för sitt J Södra och hade stor del i att klubben för första gången sedan 1968 tog klivet upp i den högsta divisionen igen.

  – Men jag kände att jag behövde en nytändning, en ny och rolig utmaning och fick direkt ett väldigt bra intryck av Janne (Jönsson) och Fredrik (Andersson) där vi hade en samsyn på det mesta. Så det är inte alls några hard feelings med Jönköping, även om alla vet att det har varit turbulens i klubben.

  Tränaren Janne Jönsson är också mycket nöjd med det första nyförvärvet inför återtåget:

  – Det här ger ju en väldigt tydlig signal om våra ambitioner att direkt komma tillbaka till Allsvenskan. Dels stärker det truppen som är här, men minst lika viktigt är ju också att det underlättar att få fler spelare hit.

  Redan när Fredrik för två veckor sedan åkte på semester till Thailand hade han i princip bestämt sig.

  – Men där fick jag ju tid att tänka igenom allt, förklarar Olsson som hade anbud från fler klubbar.

  HBK må vara en ny klubb för honom, men många spelare känner han redan.

  – Jeppe (Westerberg), ”Liver” (Fredrik Liverstam, (Antonio) Rojas, Junes Barny och Fagge (Kristoffer Fagercrantz) – jo, det är några stycken, säger Olsson som skulle övernatta hemma hos Westerberg.

  – Och det är klart att det underlättar att man känner några killar när man kommer till en ny klubb, även om det inte var avgörande för beslutet.

  Då lockade utmaningen att spela upp HBK i högsta serien igen mer och Fredrik har också luktat på allsvenskt spel i Helsingborg 2007 där den tuffa konkurrensen dock enbart innebar sex inhopp.

  Och nu är tröja nummer 9 (James Keene) ledig.

  – Annars hade jag nummer 6 i J Södra och det gick ju bra det också...

  Jodå, 31 mål på två säsonger. Plus 51 i Landskrona och 22 i Mjällby.

  – Men jag har nog utvecklats mest under de två senaste åren så det hoppas jag, trots åldern, kunna göra även med Janne som tränare, påpekar Olsson som i unga år även var en notorisk målskytt i hockey i Mörrum innan han valde fotbollen.

  – Målskyttar var ju en bristvara den gångna säsongen, men samtidigt är Fredrik med sin erfarenhet och sitt sätt att vara en viktig pjäs både när det gäller att göra sina medspelare bättre och i omklädningsrummet, påpekar Janne.

  Med skyttekung Olsson är en tung offensiv bricka på plats.

  – Men det är fortsatt prio på offensiva spelare, påpekar Jönsson.

  Men IFK Norrköpings Adnan Kojic, Halmias Sebastian Crona och Mjällbys Mattias Håkansson är alltjämt aktuella och tränar med laget sista veckan före juluppehållet.

  – Absolut! poängterar Janne. Men det hänger ju också på vilka spelare som eventuellt lämnar och vilka ekonomiska resurser vi har.