Linda Karlsson och Lotta Uvenkrans välkomnar fler volontärer som kan bemanna stödlinjen för de som har självmordstankar. ”Man får så mycket tillbaka och går alltid hem med en bra känsla”, säger de.
Linda Karlsson och Lotta Uvenkrans välkomnar fler volontärer som kan bemanna stödlinjen för de som har självmordstankar. ”Man får så mycket tillbaka och går alltid hem med en bra känsla”, säger de. Bild: Johan Persson

Självmordslinjen behöver fler volontärer

Hela 60 hallänningar begick självmord under 2016, vilket är den högsta siffran på många år. Föreningen Mind i Halmstad hoppas nu att ännu fler ska vilja vara med och bemanna den stödlinje, som den som har självmordstankar kan vända sig till.

ANNONS
|

– Idag hinner vi bara besvara ungefär vart tionde samtal, så behovet är enormt. Vi som jobbar här är inte specialister, utan vanliga medmänniskor, men vi räddar liv, säger Lotta Uvenkrans, som är verksamhetsansvarig.

Mind är en nationell organisation, som sedan i höstas fått en lokalavdelning i Halmstad, med lokaler vid Lilla torg. Verksamheten bygger på frivilliga krafter som bemannar stödlinjen under två fyratimmarspass i månaden.

– Vi är nu 38 volontärer, men siktar på att vara 60 vid årsskiftet. Visst är det ett tufft uppdrag, men man får så mycket tillbaka och går alltid hem med en bra känsla: ”Jag har gjort något viktigt, jag räddar faktiskt liv”, säger Linda Karlsson.

ANNONS

Lotta Uvenkrans gör en jämförelse med alla trafikrondeller som numera finns i Halmstad:

– Det görs väldigt mycket för att förhindra dödsfall i trafiken, men 19 personer tog sitt liv i Halmstad 2016. Vad gör vi för att hindra det?

Samtidigt gläds hon åt att regeringen nyligen beslutat att satsa tio extra miljoner för att komma närmare nollvisionen för självmord, bland annat genom stöd till ideella organisationer som Mind.

– Det är mest yngre som kontaktar stödlinjen, men den stora riskgruppen är medelålders män. Vi jobbar mycket med motiverande samtal och kan slussa vidare för mer hjälp, berättar Lotta.

Vid tre tillfällen i slutet av augusti och början av september kommer Mind att hålla informationsträffar för alla som är intresserade av att bli volontär.

– Vi berättar då om hur verksamheten fungerar och man får möjlighet att ställa frågor till de som redan jobbar här. Som volontär får man sedan utbildning och fortbildning och arbetar alltid tillsammans med minst två andra, säger Linda.

Även om behovet av volontärer är stort så är man noga med att hitta rätt personer:

– Alla intresserade kallas för intervjuer och vi tar också referenser. Man behöver vara stark i sig själv, säger Lotta Uvenkrans.

ANNONS