Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Det finns flera lämpliga och yngre kvinnor som kan efterträda mig, anser kommunrådet Ingegerd Sahlström (S) som efter nästa års val inte ställer upp för fler ledande politiska uppdrag.

Sahlström lämnar hetluften

Socialdemokraternas kommunråd Ingegerd Sahlström slutar. Hon ställer inte upp för några ledande uppdrag i  samband med nästa års val.

– Är man som jag, 67 år nästa år när nästa mandatperiod börjar, så är det självklart att inte sitta kvar som heltidspolitiker. Jag har tidigare kritiserat andra som sitter kvar för länge som proppar, säger Sahlström.

Även om hon redan för ett år sedan bestämde sig är det helt nyligen som hon redovisade sin slutsats för sitt parti. Men även om hon av åldersskäl inte vill ta några ledande politiska uppdrag efter valet 2010 tänker Ingegerd Sahlström inte helt lämna politiken.

– Jag har en lång och bred erfarenhet och jag vill gärna fortsätta engagera mig i pensionärsfrågorna. Vi i Socialdemokraterna måste visa att vi är ett alternativ för pensionärerna. Visa vad vi gör och vad vi har gjort för dem. Så jag sitter gärna kvar i kommunfullmäktige och tar mindre uppdrag om mitt parti vill, säger Ingegerd Sahlström som samtidigt inte kan hålla sig ifrån den ”Socialdemokratiska dödssynden” att göra PR för sin egen person.

– Kanske kan jag bli fullmäktiges ordförande. Jag är ju bra på att prata och representera.

Och det är hon onekligen om man tittar på hennes karriär som sträcker sig från Halmstad till att en gång i tiden ha talat i FN. Den långa karriären i partiet började dessutom med det ovanliga att hon, till skillnad från många andra tunga S-politiker, inte startade som medlem i ungdomsförbundet SSU.

– Det började istället med att min mor tog med mig till ett möte i kvinnoklubben.

Efter att ha utbildat sig till lågstadielärare engagerade sig Ingegerd Sahlström politiskt när hon i mitten av 60-talet återvände till Halmstad. Det gav poster i kulturnämnden, kommunstyrelsen och fullmäktige. I över tio år var hon dessutom rektor för dåvarande särskolan.

80-talet stod för dörren och hon var påtänkt som kommunråd. Så blev det inte. Istället knep hon en plats i riksdagen efter valet 1988.

Själv minns hon en udda händelse som inträffade 1995. Trots att det som hände var över på ett dygn.

– 1995 blev jag statssekreterare i stadsrådsberedningen och jag skulle jobba under vice statsminister Mona Sahlin. Men första dagen exploderade Toblerone-affären och hon avgick dagen efter. Men en månad innan hon avgick sa hon till mig att hon inte skulle klara av det, berättar Ingegerd Sahlström.

Efter olika jobb och tunga poster i Stockholm återvände hon till Halmstad för att efter valet 2002 bli kommunråd på halvtid. Efter det senaste valet blev hon det på heltid fast den här gången i opposition.

När nu partiets valberedning ska utse hennes efterträdare har Sahlström sin bestämda uppfattning vem hon vill se som kvinnlig kommunrådskandidat.

– Jag vet vem jag vill ha men det talar jag inte om för dig. Men det finns flera lämpliga och yngre kvinnor som kan efterträda mig.