Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  S förvränger fakta om sjukförsäkring

  Svar till Jennie Nilsson, Hans Hoff, Alf Eriksson, Björn Lind 2/2.

  Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

  Återigen ser vi hur S-ledamöterna höjer tonläget och förvränger fakta när verkligheten inte passar. Det är ingen som efter 550 dagars sjukskrivning tvingas leva på aktivitetsstöd. Efter 914 dagars sjukskrivning skrivs man in i det mest omfattande rehabiliteringsprogram som hittills lanserats i Sverige.

  I verkligheten är sjukförsäkringsreformen ett lyft för både individ och samhälle. Varför argumenterar S så ihärdigt för rätten att vara sjukskriven om man inte är sjuk? Är det inte mer mänskligt att hjälpa människor tillbaka till ett arbetsliv man klarar av? Bara genom att alla som kan och vill arbeta ges möjlighet till det klarar vi en välfärd till stöd för dem som inte kan arbeta.

  Oppositionen gör stort nummer att de vill ta bort de fasta tidpunkter när arbetsförmågan ska undersökas. Iden skralt genomarbetade överenskommelse som de nyligen presenterade uppstod i själva verket plötsligt en inhuman och omotiverad åldersgräns på 58 år för förtida pension. Detta skulle innebära att en människa som till exempel föds handikappad och utan arbetsförmåga kommer tvingas leva på runt 2000 kr mindre per månad!

  Avsikten med den nya sjukförsäkringen är att se till varje människas möjlighet att komma tillbaka. Vi börjar kunna se resultatet, antalet sjukskrivna har halverats sedan 2006 och vi är inte längre det sjukaste landet i Europa.

  Detta vill oppositionen ersätta med höjda passiva ersättningar som leder till höjda skatter eller nedskärningar i välfärden. Allt detta samtidigt som de sänker ersättningen för några av de mest utsatta i vårt samhälle.

  Alternativen inför höstens val blir allt tydligare.

  Marianne Kierkemann, riksdagsledamot (M), Kungsbacka

  Anne-Marie Brodén, riksdagsledamot (M), Laholm

  Henrik von Sydow, riksdagsledamot (M), Halmstad