Politiker höjer sina löner – lite

Det blir svårt att beskylla kommunens politiker för att oskäligt höja sina arvoden mot bakgrund av att deras ”lönelyft” den här gången blir mindre än en procent.

ANNONS
|

– Har jag fått en sådan, säger kommunstyrelsens ordförande Carl Fredrik Graf (M) som när han får höra om höjningen på 0,92 procent tycker den är blygsam.

–Men att koppla våra arvoden till riksdagsarvodet är det system vi har, konstaterar han.

Riksdagens arvodesnämnd har beslutat att från och med 1 november höja riksdagsarvodet med 500 kronor –från 54 500 till 55 000 kronor i månaden.

Att riksdagsledamöterna får en blygsam procentuell höjning på knappt en procent finns det förklaringar till enligt arvodesnämnden och dess ordförande Johan Hirschfeldt:

–I de överväganden som legat till grund för beslutet har nämnden beaktat det mycket allvarliga konjunkturläget. Vidare har nämnden tagit hänsyn till den svenska lönebildningens utveckling under senare år.

ANNONS

Eftersom Halmstads politiker valt att koppla sina arvoden till hur riksdagsarvodena utvecklas kommer även de att få ett påslag på 0,92 procent räknat från och med årsskiftet.

Carl Fredrik Grafs nuvarande månadsarvode på 57 225 höjs med 526 kronor. Trots att den borgerliga alliansens höjning av kommunalskatten äter upp en hel del, tycker han att arvodesnämnden i dessa kärva ekonomiska tider resonerat rätt.

–Jag tycker det är klokt att man tagit hänsyn till detta när man bestämmer det nya arvodet, anser Graf (M).

Övriga fyra kommunråd har vardera ett månadsarvode på 49 050 kronor. Efter årsskiftet höjs det med 451 kronor. ”Fyrklöverns arvoden” motsvarar 90 procent av vad en riksdagsledamot tjänar, medan Graf ska tjäna 105 procent av en riksdagslön.

–Höjning på 0,92 procent! Det var helt otroligt! Men det påverkar inte mig som snart ska bli ”pensionär”, säger kommunrådet Bertil Nilsson (FP) som om drygt tre veckor lämnar sin kommunrådspost och ett flertal andra tunga politiska uppdrag.

Även oppositionsrådet Anders Rosén (S) blir smått förvånad när han via HP får reda på hur stort/litet lönelyftet blir.

–Herregud! Jag är överförtjust, säger Rosén med viss ironi samtidigt som han försvarar den låga höjningen:

–Det är alldeles utmärkt. Det är inte på våra typer av inkomster som höjningarna ska ske. Jag tycker systemet med att koppla våra arvoden till riksdagsarvodena är ett utmärkt system.

ANNONS

När nu det nya riksdagsarvodet är spikat kommer ett stort antal olika typer av arvoden i Halmstad är räknas upp med 0,92 procent.

Ordförandena för de större kommunala nämnderna får sina årsarvoden höjda med mellan 960 och 1 800 kronor. Årshöjningen för styrelseordföranden i de kommunägda bolagen hamnar på mellan 361 och 963 kronor.

2008 fick kommunpolitikerna i Halmstad ett arvodeslyft på 7,5 procent. För 2009 blev höjningen tre procent.

I september eller oktober varje år brukar Riksdagens arvodesnämnd – som är en myndighet direkt underställd riksdagen och vars ledamöter utses av riksdagsstyrelsen– reglera riksdagsledamöternas arvoden.

Arvodet ska, som det heter, ”följa löneutvecklingen i stort och samtidigt göra uppdraget attraktivt och det ska accepteras av allmänheten”.

ANNONS