Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Politiker får Ipad för att läsa handlingar

Kommunen lägger ner stora summor på att trycka handlingar. Nu ska 30 politiker och tjänstemän övergå till att läsa digitalt på läsplatta i stället.

Från och med april ska kommunstyrelsens sammanträden vara digitaliserade.

– Visionen är att alla kommunens politiker ska arbeta med läsplattor på sikt så att vi helt kan gå över till digitala handlingar, säger stadskontorets administrative chef, Anders Bergenek.

Han berättar att tryckkostnaderna för handlingar och beslutsunderlag har skjutit i höjden på senare år. En anledning är att det allt oftare ställs krav på att kartmaterial och grafik ska vara i färg för att bli begripliga. Därmed stiger också tryckkostnaderna betydligt.

– De senaste handlingarna till kommunfullmäktige var i färg och blev därmed sju gånger dyrare att trycka än vad de annars skulle varit.

Mot den bakgrunden bedömer Anders Bergenek att läsplattorna, som kostar omkring 5 000 kronor styck i inköp, ska betala sig på sikt. Han poängterar också miljövinster och snabbhet.

Halmstad blir nu en av de första kommunerna i landet som gör försök med läsplattor. Först ut var Bengtsfors kommun i Dalsland, men även på andra håll, till exempel inom delar av Göteborgs stad, pågår försök.

– Den stora utmaningen ligger i att få politikerna att lära sig hantera läsplattan. Sedan får vi utvärdera hur det gått och hur mycket tekniska problem det blir, säger Anders Bergenek.

Att Halmstads kommun har fastnat för läsplattor av det eftertraktade märket Ipad förklarar han med plattans läsbarhet.

– Vi har sökt efter vissa egenskaper när vi jämfört olika läsplattor. Storleken och läsbarheten vägde tungt i sammanhanget.

Han gör inte bedömningen att de som får en läsplatta kommer att förmånsbeskattas.

– De får ju bara plattan till låns. Den är inte tänkt för privat bruk utan ska användas för att läsa kommunala handlingar. Därför är den att betrakta som ett arbetsredskap.

Kommunstyrelsens ordförande, Carl Fredrik Graf (M) är glad över att Halmstad ligger i framkant när det gäller att ta till sig ny teknik.

– Förutom att läsbarheten ökar med läsplattorna så minskar också mängden papper som cirkulerar. Dessutom kan alla berörda ha materialet i samma ögonblick som kansliet trycker på ”enter”, säger han.

Graf betonar också att de politiker som absolut vill fortsätta få handlingar i pappersform ska kunna få det.

– Ingen ska skrämmas bort av den nya tekniken. Men det är en stor skillnad på att ta fram några enstaka pappersutgåvor mot att skicka ut pappershandlingar till alla.