Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Petter: "Min mest personliga skiva"

- Den är min stöttepelare när jag känner mig vilsen, säger Petter.

"En räddare i nöden" är kärleksförklaringen till en livslång romans.

En hyllning till musiken som undsättare.

Det tog två år att arbeta fram soulkänslan på nya skivan "En räddare i nöden".

Det är klart att Petter Alexis är stolt när han fingrar igenom konvolutet till det nypressade albumet.

- Jag kom på titeln "En räddare i nöden" långt innan jag gjorde skivan. Hela skivan formades av två saker: Soundet och titeln. Låtarna handlar väldigt mycket om saker som är viktiga för mig i livet. Från vänner och familj till hiphopen, som blev min identitet - och stöttepelare när jag känner mig vilsen. På många plan är det väldigt moget. Jag skulle aldrig försöka vara 24-åriga Petter som bodde på Kocksgatan och hade rakad skalle och Timberland-kängor. Jag är samma gamla snubbe, men jag är trebarnspappa och lever det livet också, säger Petter och sträcker armarna över ryggen på sin kontorssoffa.

"Extremt ärlig skiva"

Här, i en nedlagd sminkbutik på Södermalm, har Petter och hans hiphoptrial upprättat högkvarter.

I kaoset av datorer, hiphopvinyler, Plura-böcker och "Mad Men"-boxar ligger också "En räddare i nöden" utspridd. Petters första soulskiva.

- Som hiphopen lät 2005... Jag blev lite matt av det. Men när jag köpte en samling soulsinglar fick jag upp ögonen för det här soundet och undrade om vi kunde få till den ljudbilden. Två år tog det för att få det att låta som vi ville, säger Petter, och fortsätter: - Det är en soulinspirerad ljudmatta, med grundfokus på att det ska vara ett jävla sväng hela tiden. Vi gör soulsamplingar, det är inte så att vi har kommit på hjulet, men vi försöker göra det i en ny tappning.

Finns det något i soulen utöver musiken som inspirerat? Som dess uttryckssätt i texter?

- Det är intressant att du säger det, om man bortser från det musikaliska är just det markant i soulen. När jag lyssnar på poplåtar som handlar om kärlek så har jag väldigt, väldigt svårt att ta det på allvar. Men när Etta James sjunger att hon har blivit fimpad av en snubbe då känner jag det. Det finns en ärlighet som man känner i musiken, säger Petter.

Kärleksballad till DJ Sleepy

Med den inspirationen blev "En räddare i nöden" en personlig skiva.

- Många av texterna på den här skivan är extremt ärliga. Jag öppnar mig fruktansvärt mycket i vissa låtar. Det är den mest personliga skivan jag har gjort, på många sätt mer personlig än "Mitt sjätte sinne".

Låten "U & me" är ett sådant exempel.

- Det är en kärleksballad till en av mina bästa vänner, Sleepy. Han blev rörd när han hörde den, uppskattade den väldigt mycket. Jag har inga problem att skriva en sådan text, jag känner mig säker i mig själv.