Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

8743veronicahedenmark.jpg
Ledarskap mot fusket. Kursdeltagarna läser just nu om ledarskap inom assistans för läraren Eva Twetman (vänster) på Halmstads högskola. Veronica Hedenmark (höger) hoppas att liknande kurser ska höja statusen för yrket personlig assistent och minska fusket.

Personliga assistenter utbildas på Högskolan

En ny uppdragsutbildning inom personlig assistans har precis slutfört den första av sina två terminer på Högskolan i Halmstad. Initiativtagaren är företagaren Veronica Hedenmark, som gärna vill se införandet av en yrkeslegitimation för personliga assistenter med hjälp av liknande kurser i framtiden.

– Vi vill se att seriösa företag satsar på utbildning. I de fall där fusk och bedrägeri har rapporterats har det snarare handlat om organiserad kriminalitet, säger Veronica Hedenmark, styrelseordförande för företaget VH Assistans, som under veckan har funnits på Högskolan i Halmstad som elev och även hållit ett seminarium för en publik bestående av funktionsnedsatta och deras assistenter.

Hon är orolig eftersom hon menar att den senaste tidens uppmärksammade fall med fusk med assistansersättningen har negativa konsekvenser för funktionsnedsatta.

– Det finns runt 16 800 personer med assistansersättning i Sverige och under de senaste två åren har bara 16 fall av fusk lett till en fällande dom. Andelen är alltså liten, men vi ser att färre personer som har rätt till personlig assistans ansöker om det och att fler förlorar omprövningar hos Försäkringskassan. Det är viktigt att de får reda på vad de har för rättigheter, säger Veronica Hedenmark, som bland annat var initiativtagaren för Assistansuppropet som vänder sig mot Försäkringskassans påstådda skärpta bedömningar inom assistansersättning.

Kursen är på kvartsfart och enligt Veronica Hedenmark är den mer verklighetstrogen än andra när det gäller utbildning inom fysiska funktionshinder, regelverket såväl som psykiska faktorer i förhållandet mellan assistenten och brukaren. Hon ser gärna att liknande kurser används som en plattform för ett införande av yrkeslegitimation för alla personliga assistenter, även nära anhöriga.

– Anhöriga kan ofta känna otillräcklighet, skuld eller ha svårt att stå upp för sig själva. Införandet av en yrkeslegitimation skulle höja statusen för yrket och även hjälpa anhöriga genom att ge dem de verktyg som de behöver, säger Veronica Hedenmark.

MEST LÄST