Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Oro över vindkraftverk

En handfull markägares planer på att sätta upp vindkraft i Kinnared har skapat oro och osämja på orten. I torsdags kväll hölls stormöte om planerna och åsikterna var många och hätska.

Vindkraftsprojektet Jonsbo är ute på samrådsrunda. Eon projekterar och har förhandlat om markarrende med en rad fastighetsägare i Kinnareds utkanter. Tio vindkraftverk är planerade med en maxhöjd på 150 meter.

Sedan planerna blev kända har det bildats en protestgrupp bestående av grannar som känner sig överkörda och som motsätter sig att få vindkraft för nära inpå.

– Det för med sig så mycket negativt för den miljö där vi valt att bo. Fastighetsvärdena sjunker och mycket annat. Det värsta är nog ändå att det redan förstört grannsämjan och gemenskapen i byn, sa Katja Larsson, Kollabo.

Rädslan är stor för intrånget i närmiljön.

– Hylte lockar med vildmark och tystnad. Vi har inget att vinna på det här och vår ort får betala ett högt pris, menade Claes-Göran Östlund.

Henrik Malmberg, Eon, talade fakta och siffror, men ofta tog mötesdeltagarnas känslor över.

Fastighetsägarna som vill ha vindkraftverk anklagades för girighet och att sälja ut bygden, något som fick en av dem, riksdagsman Jan Andersson (C), att ta till orda.

– Vi måste hitta alternativa energikällor. För mig är det inte en fråga om antingen miljön, pengarna eller bygden. Man kan inte säga ja till vindkraft med tillägget att bara det inte blir hos mig. Och som företagare är det klart att jag vill få in pengar men framför allt måste vi tänka större.

Katja Larsson tyckte att hemlighetsmakeriet lett till att planerna kommit som ett slag i ansiktet på grannarna och att markägarna sålt sig billigt med tanke på att bygemenskapen hotas.

De bygdemedel som Eon och markägarna enats om ska tillfalla bygden i kompensation gav man inte heller mycket för.

Eon ska nu jobba vidare med miljökonsekvensbeskrivningar och annat med sikte på ett miljötillstånd i framtiden. Någon välsignelse från Kinnaredsborna ska man nog inte räkna med.