Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Oklart in i det sista för Najaden

Det är oklart exakt när skeppet lämnar platsen intill slottet. Bogserbåten kommer troligen inte att vara i Halmstad förrän tidigast på fredagskvällen. Det är också oklart om förhållandena i Nissan påverkar när Najaden kan bogseras ut ur hamnen.

Beslutet att sälja Najaden är ännu inte prövat av kammarrätten. Trots att fastighetsnämndens ordförande Johan Rydén (M) sagt att han inte har tänkt skriva på försäljningskontraktet ”innan allt är utrett” blir det så.

Vid lunch fredagen den 4 juli håller kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Westlund (M) en mindre ceremoni intill Najaden. Då får de nya ägarna alla nödvändiga handlingar. De norska gästerna får också kommunens stadsvapen och diplom, vilket är brukligt vid örlogsbesök.

– Fredrikstad är värdhamn för Tall Ships Races 2014 och de nya ägarna vill ha Najaden på plats när festligheterna startar den 12 juli. Vi vill dessutom att Najaden ska bli omhändertagen snabbt så att det upprustningsarbetet som redan har gjorts på henne kan tas tillvara i Fredrikstad, säger Ann-Charlotte Westlund i ett pressmeddelande.

Najaden kom till Halmstad den 20 juli 1946, som en gåva från grosshandlare Bernhard Aronsson. Ann-Charlotte Westlund hoppas få återse skeppet i Halmstad igen.

– Vi är övertygade om att Najadens nya ägare kommer att ta hand om henne på ett mycket fint sätt. Seilskuteforeningen Öst i Viken har resurser och kunskap att rusta upp Najaden och kanske kan hon segla för egen maskin till Halmstad i framtiden, säger hon.

Beslutet att låta Seilskuteforeningen få köpa Najaden fattades av fastighetsnämndens ordförande Johan Rydén. Det är överklagat av två Halmstadbor, och har ännu inte avgjorts slutligt.

– Kommunen gör bedömningen att den rättsliga prövningen är ok. Tidigare hade vi inte domen i förvaltningsrätten. Hur länge ska vi vänta om vi ska vänta till ”the bitter end”? Det kan ju ta ett halvår, säger Johan Rydén och fortsätter:

– Enligt min uppfattning är det förödande att Najaden ligger som hon gör nu, utan att underhållas. Dessutom vill köparen ha henne när Tall Ships Races startar. Hon har legat i ett år utan att något har gjorts med henne.

Det du säger om underhållet låter som svepskäl, att överlåta Najaden nu sker väl för att det är bråttom att få henne på plats?

– Det har inte varit med i övervägandet. För mig är det både och. Vi vill säkerställa att man kommer i gång och gör någonting. Najaden mår inte bra där den ligger i dag.

Men det verkliga skälet till att ni inte inväntar domstolsbeslutet är väl ändå Tall Ships Races?

– Det är din tolkning. Men det har inte varit något motiv som föranlett beslutet att vi tog ställning till att Najaden kan flyttas nu.

Najaden säljs för 300 000 kronor och innebär enligt Johan Rydén ”det bästa sättet att bevara Najaden och det maritimhistoriska arv hon för med sig till framtida generationer”.