Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

tk

Nytt hotell planeras på Tylösandsvägen

En ny hotell- och konferensanläggning ska byggas bara ett stenkast från Hotel Tylösand.

Olika exploatörer har visat intresse av att uppföra en hotellanläggning i Tylösand med omgivningar. Kommunen har därför gjort en förstudie som pekar ut ett område mellan parkeringsplatsen på Tylösandsvägen och restaurang Punch som lämpligast för den här exploateringen.

- Vi vill gärna tajta till Tylösand och skapa en centrumbildning där man även kan ha service som närbutik, kafé, frisör och liknande, säger Henrik Oretorp (C), ordförande i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott.

I den förstudie som samhällsbyggnadskontoret har gjort sägs att parkeringen måste tas i anspråk, trots att den är högt belastad sommartid. Men syftet att ge Tylösand ett sammanhållet centrum på den här platsen har högre prioritet, menar man.

För att det ska passa med kringliggande villabebyggelse rekommenderar förstudien att hotellet byggs i två våningar. Marken ligger högt vilket betyder att nockhöjden kommer att bli i nivå med Hotell Tylösand. Det blir alltså ingen havsutsikt.

Maximalt får man in en byggnad på cirka 5 000 kvadratmeter bruttoarea, det vill säga summan av alla våningsplan.

- Vi räknar med att det behövs omkring 100 hotellrum för att det ska vara ekonomiskt rimligt för en byggherre, säger Henrik Oretorp.

Halmstadföretaget LW Fastigheter AB har ansökt om markanvisning för att få bygga en hotell- och konferensanläggning i området.

- Vi har sökt markanvisning på tre platser: vid First camp, på den här aktuella platsen och på ett område i snårskogen på Tyludden där vi tidigare ville bygga ett pensionat, säger Mårten Lundqvist, VD på LW Förvaltning.

Han har inte sett förstudien men hoppas att det blir möjligt att bygga högre än i två våningar.

- Det är ju viktigt att man kan få ekonomisk hållbarhet i ett sådant projekt. Men framför allt är jag glad att det händer något. Det här är viktigt för både Halmstad och Tylösand, menar Mårten Lundqvist.

Ännu så länge är det en bit kvar till projektet kan bli verklighet. Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott har bara bestämt att i en ny detaljplan utreda vilka möjligheter som finns för att bygga en hotellanläggning på den här platsen.

Eventuellt finns det blir exploatörer som vill vara med.

- Jag anser att LW Fastigheter bör få möjlighet att bygga eftersom man har kommit med flera olika förslag tidigare, säger Henrik Oretorp.

- Sedan måste de ju visa att de kan leverera också, påpekar Bertil Andersson (S), vice ordförande i utskottet.

t
Bild - 4
Bild - 2

För ett år sedan presenterade Mårten Lundqvist på LW Förvaltning ett förslag till strandnära hotell vid First camp i Tylösand. Han ville bygga ett hotell med 56 rum och havsutsikt från övervåningen.

Nu har kommunen satt ner foten och pekat ut ett annat område som man anser lämpligare för ett hotellbygge.

Det handlar om fastigheten Tylösand 2:1 som ligger mitt inne i Tylösand, bredvid restaurang Punch.

MEST LÄST