Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif (till vänster) hälsar på sin kinesiske kollega Wang Yi i Peking.
Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif (till vänster) hälsar på sin kinesiske kollega Wang Yi i Peking.

Zarif på turné för att rädda Iranavtalet

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif har haft överläggningar i Peking. Den kinesiska huvudstaden är det första stoppet på en diplomatisk turné som syftar till att rädda kärnenergiavtalet som står på kollapsens rand sedan USA har dragit sig ur.

ANNONS
|

Utrikesministern ska senare flyga till både Moskva och Bryssel för att samråda med representanter för övriga länder som undertecknade avtalet 2015. Kina fanns bland de sex länder som ställde sig bakom avtalet, som innebar sanktionslättnader i utbyte mot insyn och bantning av det iranska atomenergiprogrammet.

- Vi hoppas att vi med det här besöket i Kina och andra länder ska kunna konstruera en klar framtida design för den omfattande överenskommelsen, säger Zarif efter överläggningar med Kinas utrikesminister Wang Yi.

ANNONS

Samtidigt tillade han att det iranska folkets intressen måste tillvaratas inom ramen för avtalet.

"Ondsinta beteende"

Wang Yi sade att han hoppas att Zarifs rundresa ska hjälpa till att "skydda Irans legitima nationella intressen och fred och stabilitet i regionen."

USA:s nytillträdde utrikesminister Mike Pompeo förklarar å sin sida att han hoppas att USA och Europa kan komma överens om hur Iranfrågan ska hanteras, efter att USA:s president Donald Trump hotat med sanktioner mot europeiska länder som fortsätter att ha verksamhet i Iran.

- Jag är hoppfull om att vi inom de kommande dagarna eller veckorna kan få till stånd en överenskommelse som fungerar, och inte bara om deras kärnenergiprogram, utan också deras robotar och deras ondsinta beteende, säger Pompeo i en intervju med Fox News Sunday.

Men under ett samtal med Irans president Hassan Rohani försäkrade premiärminister Theresa May att Storbritannien och dess europeiska partners tänker hålla fast vid avtalet.

Även Frankrike

"Ledarna var eniga om vikten av fortsatt dialog mellan de båda länderna och såg fram mot mötet mellan de brittiska, tyska, franska och iranska utrikesministrarna i Bryssel på tisdag", står det i ett uttalande från Mays kansli.

ANNONS

Också Frankrike ska stå fast vid avtalet och tror att det kan förhindra Iran från att skaffa kärnvapen, säger utrikesminister Jean-Yves Le Drian.

- Vi är intressenter i Wien-överenskommelsen och vi kommer att fortsätta vara intressenter, säger han.

USA:s president Donald Trump meddelade sitt beslut att lämna avtalet med Iran tidigare i veckan. Diplomater i Europa har varnat för att det kan komma att underminera åratal av tålamodsprövande arbete för att återupprätta relationerna med Iran.

TT-AFP

Fakta: Kärnenergiavtalet med Iran

Avtalet mellan Iran och P5+1-gruppen (USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina) slöts 2015 och ger internationell insyn i det iranska atomenergiprogrammet, som samtidigt bantas kraftigt. Uppgörelsen, kallad JCPOA, skrevs under efter att världen under flera år fruktat att Iran höll på att utveckla kärnvapen.

Enligt avtalet – som slöts i utbyte mot sanktionslättnader för Teheran – får inte Iran anrika uran till 20 procent eller mer. I väst anses så pass höganrikat uran vara ett steg på vägen till en fungerande kärnladdning.

I överenskommelsen öppnar Iran även dörrarna till sina kärnteknikanläggningar för FN-inspektörer och landets centrifuger för anrikning av uran minskas med två tredjedelar.

ANNONS