En medarbetare från WHO vaccinerar sjukvårdspersonal i Mbandaka. Arkivbild.
En medarbetare från WHO vaccinerar sjukvårdspersonal i Mbandaka. Arkivbild.

WHO spår snabbt slut på ebolautbrott

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa kan få ett snabbt slut, spår Världshälsoorganisationen WHO. Inga nya fall har konstaterats i miljonstaden Mbandaka och vaccinering av vårdpersonal pågår.

ANNONS
|

- Jag är försiktigt optimistisk att vi snart ska få ett slut på det, säger WHO-chefen Tedros Adhanom som är på plats i landet för att bilda sig en uppfattning om situationen.

WHO har tillsammans med ickestatliga hjälporganisationer börjat vaccinera sjukvårdspersonal, och sedan den 21 maj har 1369 människor fått ta del av vaccinet som visat sig ha hög effekt i de tester som gjorts.

ANNONS

I torsdags fanns 59 bekräftade, troliga eller misstänkta fall av ebola i landet. 27 människor har avlidit. Det sista fallet har konstaterats den 6 juni.

Enligt Tedros Adhanom har situationen förbättrats. Sedan den 20 maj har inga nya fall konstaterats i miljonstaden Mbandaka och i staden Bikoro, och de senaste fallen har inträffat på relativt svårtillgängliga platser. Vårdpersonalen betar av by efter by så snabbt de kan, trots logistiska svårigheter.

Det aktuella utbrottet är fortfarande mycket litet jämfört med den epidemi som härjade Västafrika mellan 2013 och 2015. Kongo-Kinshasa anses ha en bättre beredskap eftersom landet haft minst nio ebolautbrott sedan 1970-talet.

TT-AFP

ANNONS