Margot Wallström tycker att Trump riktar in sig på fel saker. Arkivbild.
Margot Wallström tycker att Trump riktar in sig på fel saker. Arkivbild.

Wallström om Trump: Fel budskap

”Fel budskap på fel plats”. Så lyder utrikesminister Margot Wallströms omdöme om USA:s president Donald Trumps framträdanden i FN.

ANNONS
|

- Han har rakt motsatt uppfattning om det mesta jämfört med oss, säger Wallström till TT efter att ha deltagit i ett möte i FN:s säkerhetsråd där Trump satt ordförande.

Mötets tema var internationell fred och icke-spridning av massförstörelsevapen. Som väntat kom det att handla mycket om Iran. Trump drog i våras ut USA ur det internationella kärnenergiavtal med Iran som slöts 2015 och har därefter återinfört sanktioner mot landet.

ANNONS

- Han har en väldigt nationalistisk inställning, även när det handlar om internationellt arbete. Det är ”America first”, men det fungerar ju inte när man ska hantera problem som exempelvis massförstörelsevapen, säger Wallström.

Hon betonar att EU och Sverige tycker att det är viktigt att hålla fast vid Iranavtalet och säger att Teheran har levt upp till sin del av det.

- Vad är alternativet? Med avtalet begränsas Irans möjligheter att utveckla kärnvapen, något som kan verifieras, resonerar hon.

- Sedan kan man ha synpunkter på annat som rör Iran, men då får man diskutera det.

TT

Fakta: Iranavtalet

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och vad som kallas "P5+1" – det vill säga de fem ständiga ledamöterna i FN:s säkerhetsråd (USA, Frankrike, Storbritannien, Kina och Ryssland) samt Tyskland. I och med avtalet ges insyn i Irans atomenergiprogram för att undvika att landet utvecklar kärnvapen, samtidigt som tidigare FN-sanktioner lättas upp.

Den 8 maj beslutade USA:s president Donald Trump att säga upp avtalet. Samtidigt flaggas för eventuella USA-sanktioner mot länder och företag som handlar med Iran. De tre undertecknande EU-länderna samt resten av EU vill emellertid hålla fast vid JCPOA.

ANNONS