EU:s utrikeschef Federica Mogherini återinvigde i lördags EU:s kontor i Libyen. Arkivfoto.
EU:s utrikeschef Federica Mogherini återinvigde i lördags EU:s kontor i Libyen. Arkivfoto.

Wallström hoppas på ny generation i Libyen

Sju år efter inbördeskriget i Libyen håller EU tummarna för bättre stabilitet i den svårt härjade grannen i söder. Men skepsisen är stark inför årets utlovade val.

ANNONS
|

Efter att ha besökt Libyen i lördags hoppas EU:s utrikeschef Federica Mogherini på fortsatta framsteg inför de val som ska hållas i landet i höst.

- Vi har ett starkt politiskt partnerskap med Libyen. Även om media mest fokuserar på migrationen när det gäller Libyen så är vi mer inriktade på den politiska processen, säger Mogherini efter att ha diskuterat läget med EU-ländernas utrikesministrar på måndagen.

ANNONS

Flyktingsmuggling

Grannen i söder har länge skapat huvudvärk för EU, inte minst sedan landet återigen blivit en inkörsport för mängder av EU-sugna migranter och asylsökande, som försöker ta sig över Medelhavet mot Italien.

EU har bland annat satsat på att utbilda den libyska kustbevakningen som ett sätt för att få bukt med flödet. Kritiken har dock varit tung från människorättsgrupper som anklagar EU och dess medlemsländer för att främst vara intresserade av att trycka tillbaka flyktingar och migranter.

Var är kvinnorna?

Utrikesminister Margot Wallström (S) konstaterar att situationen är svår.

- Vi ger fullt stöd till (FN-sändebudet) Ghassam Salamé och just nu är det valförberedelser som det handlar om, där man gärna vill ha EU:s hjälp. Sedan är det ju fortsatt så att hela migrationsfrågan och flyktingsmugglingen är ett stort problem och en jättestor utmaning, säger Wallström.

TT: Går det framåt?

- Ja, på vissa områden. På andra så är det inte så mycket framsteg. Vi måste ständigt fråga oss till exempel var de kvinnliga ledarna är? Varför finns det inga kvinnor som får synas? Vi får väl se om det inte skulle kunna hjälpa med en ny generation ledare, säger Wallström i Bryssel.

ANNONS
Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Libyen

Libyen ligger i Nordafrika, med gräns mot Medelhavet i norr, Egypten och Sudan i öster, Tunisien och Algeriet i väster och Niger och Tchad i söder. Landet är till ytan Afrikas fjärde största, nära fyra gånger så stort som Sverige och har cirka sex miljoner invånare.

Efter att ha regerats av diktatorn Muammar Gaddafi i 42 år störtades den tidigare regimen i ett blodigt inbördeskrig 2011 som slutade med att Gaddafi själv dödades. Därefter har Libyen härjats av interna strider mellan olika krigsherrar. För närvarande finns en FN-erkänd centralregering under ledning av premiärminister Fayez al-Sarraj.

Parallellt med det instabila läget i landet har Libyen också blivit en knutpunkt för smuggling av migranter och flyktingar till Europa, inte minst från afrikanska länder söder om Sahara.

ANNONS