Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

171204-natousa-575131_se.hp_1.jpg
USA:s utrikesminister Rex Tillerson.

Vilket mandat har Rex Tillerson i Europa?

I skuggan av förra veckans avskedsrykten anländer USA:s utrikesminister Rex Tillerson till Bryssel. På agendan står möten med Nato, EU och OSSE.

Frågan är vilka befogenheter Tillerson egentligen har när han diskuterar global säkerhet, transatlantiska samarbeten och våldsbejakande extremism med högt uppsatta ledare. I förra veckan publicerade flera medier uppgifter om att Vita huset hade en plan för att avskeda utrikesministern – något som president Donald Trump senare avfärdade via Twitter som "falska nyheter".

Men det är ingen hemlighet att relationen mellan Trump och Tillerson varit ansträngd en tid. De två tycker olika om exempelvis hanteringen av Nordkorea och det globala kärnenergiavtalet med Iran. I början av hösten publicerades uppgifter om att Tillerson övervägde att sluta och privat hade kallat presidenten "en idiot". Och i oktober kritiserade Trump Tillerson via Twitter för hans försök att få till en diplomatisk lösning på Nordkoreakris.

Dubbla tungor

Effekten har blivit att USA talar med dubbla tungor på den utrikespolitiska arenan samt att Tillersons ställning underminerats.

- Tillersons ställning har varit svag generellt och med en så öppen oenighet mellan presidenten och hans utrikesminister i avgörande frågor vet inte regeringar i världen vad som gäller från amerikanskt håll och det skapar osäkerhet, sade Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad och Uppsala universitet, till TT i förra veckan.

Detta understryks av Trumps tweet sent i fredags där han skrev att Tillerson inte är på väg ut. "Vi tycker olika om vissa saker (jag fattar de avgörande besluten) men vi jobbar bra tillsammans och Amerika är respekterat igen!", skrev presidenten.

Stöd i Nato

Tillerson å sin sida avfärdade ryktena om att han var på väg att få sparken som "skrattretande" och sade att medierna måste skaffa sig bättre källor.

På måndagen fick han dessutom flankstöd av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, som hyllar Tillerson för dennes insats kring Nordkorea.

- Utrikesminister Tillerson har spelat en nyckelroll, både genom att ge ett avskräckande budskap som även visar alliansens enighet och beslutsamhet, men också när det gäller behovet av att fortsätta arbeta för en fredlig lösning, sade Stoltenberg på sin presskonferens i Bryssel inför det utrikesministermöte i Nato som Tillerson deltar i under tisdagen och onsdagen.

Stöd för Stoltenberg?

Någon oro för att utrikesministerns ställning skulle vara "underminerad" tycks inte Stoltenberg ha.

- Vi har sett gång på gång att Nato-ministrar har kunnat fokusera på det arbete som måste göras, oavsett spekulationer och rykten, sade Nato-chefen – som samtidigt själv fick flankstöd från USA på måndagen:

- Han gör ett utmärkt jobb och jag tror samtliga medlemsländer i alliansen är väldigt stöttande om en förlängning, sade USA:s Nato-ambassadör Kai Bailey Hutchison till nyhetsbyrån NTB i frågan om att låta Stoltenberg sitta ytterligare ett år som chef, i så fall till 2019.

- Vi kommer att diskutera det här i en nära framtid, sade Hutchison.

Fakta: Rex Tillerson

Namn: Rex Tillerson

Ålder: 65 år, född 1952 Wichita Falls i Texas

Familj: Gift med affärskvinnan Renda St Clair, fyra barn

Karriär: Ingenjören Tillerson började jobba på Exxon Company 1975. 1989 blev han ansvarig för företagets olje- och gasproduktion i stora delar av Texas, Oklahoma, Arkansas och Kansas. 1995 blev han ordförande för Exxon Yemen Inc. 1998 blev han vice ordförande för Exxon Ventures (CIS) och ordförande för Exxon Neftegas. I de rollerna var han ansvarig för Exxons företag i bland annat Ryssland och Kaspiska havet. Mellan 1999 och 2006 fortsatte han att klättra i Exxonsfären och 2006 utsågs han till styrelseordförande och vd för Exxon. Svors in som USA:s 69:e utrikesminister den 1 februari i år.

Övrigt: Tillerson är scout och 2010–2012 var han ordförande för pojkscouterna i USA. 2013 tilldelades han Vänskapsorden av Rysslands president Vladimir Putin.

Källor: Exxon Mobil, amerikanska UD och CNN.

Fakta: Tillerson i Europa

USA:s utrikesminister Rex Tillerson har ett intensivt program i Europa de närmaste dagarna:

* 5 december: arbetslunch med EU:s utrikesministrar på ministerrådet i Bryssel och enskilda möten med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

* 5–6 december: deltar i Natos utrikesministermöte i Bryssel.

* 7 december: i Wien för ett möte med OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) – där stort fokus ligger på hans väntade möte med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Tillerson gör även ett stopp i Paris innan han reser hem till USA igen. I Wien väntar enligt uppgift även ett bilateralt möte med Sveriges utrikesminister Margot Wallström, bland annat för att diskutera Nordkoreakrisen och frågan om en fredsbevarande styrka i Ukraina.

MEST LÄST