De österrikiska FN-soldaterna på Golanhöjderna lämnade Syrien 2013 på grund av det förvärrade säkerhetsläget. Arkivbild.
De österrikiska FN-soldaterna på Golanhöjderna lämnade Syrien 2013 på grund av det förvärrade säkerhetsläget. Arkivbild.

Video: FN-soldater lät syrisk polis anfallas

Österrikiska FN-soldater i Syrien misstänks för att 2012 medvetet ha låtit syriska poliser köra in i ett bakhåll. Händelsen där nio personer miste livet ska nu utredas av Österrikes försvarsdepartement.

ANNONS
|

En utredningskommission började undersöka händelsen på lördagen, skriver nyhetsbyrån AFP. Händelseförloppet, som filmades av FN-soldaterna, publicerades först av den österrikiska tidningen Falter.

"I ett första steg samlas alla rapporter, ordergivningar, lagar och regleringar som kan vara relevanta för utredningar in, undersöks och utvärderas", skriver departementets talesperson Michael Bauer på Twitter. Han tillägger att FN har kontaktats för att delta i utredningen.

I filmklippet som Falter publicerat ses ett antal män ligga i bakhåll bakom stenblock i Golanhöjderna i södra Syrien. De syriska poliserna anländer sedan till FN-soldaternas vägspärr.

- Kan vi åka? frågar en av poliserna.

ANNONS

De får klartecken och strax därefter mejas de ned med automatvapen, vilket även detta filmas.

En diskussion som hörs på filmen visar att FN-soldaterna var medvetna om vad som skulle hända.

- Du borde verkligen ha berättat för dem, säger en av dem med österrikisk accent.

- Det händer snart, du kommer att få se, säger en annan av dem.

Enligt en talesperson för FN dödades nio syriska poliser i överfallet. Händelsen har rapporterats in till FN:s säkerhetsråd, skriver AFP.

TT

Fakta: Kriget i Syrien

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i Syrien. President Bashar al-Assad svarade med dödligt våld och med tiden utvecklades konflikten till ett blodigt inbördeskrig. Under årens lopp har många olika aktörer blandat sig i kriget, motiverade av sina egenintressen. När Ryssland gick in militärt i Syrien 2015 vände det kriget till Bashar al-Assads fördel.

Sedan kriget bröt ut har miljontals människor tvingats lämna sina hem. Många har måst fly mer än en gång och över 340000 människor har dödats. Otaliga försök att sätta stopp för konflikten har misslyckats.

För tillfället beräknas 6,1 miljoner människor vara internflyktingar inne i Syrien medan ytterligare fem miljoner har flytt landet.

ANNONS