Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180417-italienexorcism-660909_se.hp_1.jpg
Kardinal Jorge Medina Estévez från Chile håller upp den nya handbok i exorcism som Vatikanen släppte 1999.

Vetgiriga exorcister på kurs i Rom

Omkring 200 vetgiriga katolska exorcister har samlats för att gå en veckolång kurs i Rom. De ska bland annat lära sig andeutdrivningens ädla konst med hjälp av mobiltelefon.

Många av deltagarna i kursen som började på måndagen är katolska präster. De kommer att delta i föreläsningar och samtal i ämnen som trolldom i Afrika, hur psykiskt sjuka människor kan skiljas från dem som är besatta av djävulskt onda andar samt en instruktion om hur demoner steg för steg kan drivas ut ur människor.

Och även om detta kan låta lite medeltida, tar kursen också upp mer moderna verktyg. Den 86-årige kardinal Ernest Simoni från Albanien väckte stor nyfikenhet första dagen genom att ta upp mobiltelefonens roll i exorcismen.

- De ringer till mig och vi pratar och det är så jag gör det, säger Simoni, och förklarar att han under telefonsamtalen läser de speciella bönerna för exorcism precis som han skulle göra om han var i rummet personligen.

Professor Giuseppe Ferrari vid det Vatikan-godkända universitetet Pontifical Regina Apostolorum i Rom säger att efterfrågan på exorcism har ökat.

- Den här kursen är nyttig eftersom den förbereder de präster som utför exorcism på att ha en helhetssyn.

Fakta: Exorcism

TT

Exorcism eller andeutdrivning kommer från grekiskans exorkismos "besvärjelse": utdrivande eller besvärjelse av onda andar som anses ha orsakat sjukdom eller olycka.

Exorcism förekommer i många av världens kulturer.

Exorcism förekommer även i den judiska traditionen och i kristendomen fanns den redan i de urkristna samfunden.

Under senare år har betydelsen för exorcism minskat inom de flesta religiösa grupper, dock inte inom den katolska och ortodoxa kyrkan.

Även i de anglikanska kyrkorna och i biblicistiskt orienterade protestantiska samfund förekommer exorcism i våra dagar.

Källa: Nationalencyklopedin

MEST LÄST