EU-kommissionen vill ha bättre dricksvatten i EU. Arkivfoto.
EU-kommissionen vill ha bättre dricksvatten i EU. Arkivfoto.

Varning för urvattnade vattenförslag

Nya EU-regler ska ge bättre kranvatten till alla – inklusive på krogen – hoppas EU-kommissionen. Fast kritikerna varnar för att förslagen redan är urvattnade.

ANNONS
|

"Tillsammans kan och måste vi skydda EU-invånarnas hälsa och säkerhet", sade EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans när förslaget till nya vattenregler lades fram i början av februari.

Mycket av innehållet är rent tekniskt och handlar om gränsvärden för skadliga ämnen, som exempelvis bly och hormonstörande ämnen, och vilka material som får vara i kontakt med dricksvatten. Men det handlar också om hur EU-länderna ska se till att det finns rent vatten till alla.

Fontäner och information

Sedan EU-parlamentet röstat om sin syn på saken är svenska ledamoten Jytte Guteland (S) nöjd.

- Jag tycker helheten markerar väldigt tydligt att när man är törstig så ska det finnas rent vatten. Det ska gälla för oss alla, även om man är hemlös eller befinner sig i glesbygden eller i en större stad, säger Guteland.

ANNONS

Ändå är det inga stenhårda krav som ställs på myndigheterna. I stället handlar det om att arbeta för att det exempelvis finns dricksfontäner på gator och torg och se till att informera vattenlösa om vart de kan vända sig.

För lite och för mycket

För svagt, tycker kritikerna.

"Vatten är livsnödvändigt för var och en, och alla har rätt till rent vatten. Det borde varit tydligare i texten", säger Malin Björk (V) i ett uttalande, efter att ha avstått i tisdagens omröstning.

Fast kritik finns även från andra sidan, om att EU försöker lägga sig i för mycket.

- Jag sitter inte i Europaparlamentet för att bestämma hur många vattenfontäner det ska finnas i grekiska skolor, säger Christofer Fjellner (M).

Gratis på krogen?

I vattenförslaget ingår också frågan om man ska kunna kräva gratis kranvatten på krogen.

Nja, blir svaret. EU-länderna ska "främja" tillhandahållande av gratis vatten, heter det. Men det är också ok att ta ut en låg serviceavgift från kunderna.

- Det handlar om att också möta restaurangägarens perspektiv, att serveringen kostar i sig, säger Jytte Guteland.

ANNONS

Hur de nya vattenreglerna slutgiltigt blir avgörs först sedan även EU:s medlemsländer enats om sin syn på saken i ministerrådet.

Rättad: I en tidigare version av artikeln angavs fel veckodag för omröstningen.

Bryssel/Strasbourg, TT

Fakta: EU:s dricksvattensdirektiv

EU-kommissionen lade i början av februari i år fram sitt förslag till revidering av EU:s 20 år gamla dricksvattensdirektiv. Bland annat ingår nya maxgränser för farliga ämnen i vattnet och begränsningar för vissa hormonstörande ämnen.

EU-länderna uppmanas dessutom att förbättra tillgången till rent dricksvatten, inte minst åt grupper som ofta saknar det – exempelvis migranter, romer, resande och hemlösa.

EU-parlamentet enades på tisdagen om sin syn på förslaget. EU:s medlemsländer väntas i sin tur bli eniga tidigast i december. Därefter vidtar kompromissförhandlingar innan de nya reglerna kan bli verklighet.

ANNONS