En valaffisch för presidentkandidat Milo Djukanovic i Montenegros huvudstad Podgorica.
En valaffisch för presidentkandidat Milo Djukanovic i Montenegros huvudstad Podgorica.

Västvänlig veteran spås vinna Montenegro-val

Tidigare premiärminister Milo Djukanovic ser ut att vinna i dagens presidentval i Montenegro, med löften om att föra landet närmre ett medlemskap i EU. Men flera av hans utmanare vill se en närmare relation med Ryssland.

ANNONS
|

En prognos på söndagskvällen säger att den tidigare premiärministern Milo Djukanovic har vunnit presidentvalet med nära 53,7 procent av rösterna, rapporterar Reuters.

Totalt sju kandidater ställde upp i presidentvalet och Djukanovics största konkurrent är pro-ryska Mladen Bojanic, som även har stöd från flera mindre oppositionspartier. Presidentposten i det lilla landet har traditionellt en ceremoniell funktion, men Djukanovic väntas ta en mer aktiv roll som president om han vinner valet.

56-åringen tillhör center-vänster-partiet DPS och har varit en kraft i montenegrinsk politik sedan 1990-talet. Han har i sex olika omgångar tjänat som landets premiärminister, en post han i oktober 2016 lämnade över till partikamraten och nuvarande premiärminister Dusko Markovic.

ANNONS

Om Djukanovic vinner dagens val har han lovat att fortsätta föra Montenegro närmre EU. Landet blev medlem i försvarsalliansen Nato under 2017.

Men valkampanjen har också handlat mycket om landets stora problem med organiserad brottslighet, fattigdom och arbetslöshet. Ett 20-tal personer har mördats av organiserade kriminella bara de senaste två åren och arbetslösheten i landet med 620000 invånare ligger på över 20 procent.

TT-AFP

ANNONS