Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180324-usacigarettkontroll-641516_se.hp_1.jpg
I USA vill myndigheterna minska cigaretternas nikotininnehåll.

USA vill begränsa nikotinet

Läkemedelsmyndigheten i USA vill begränsa hur mycket nikotin cigaretter innehåller för att göra färre beroende av rökning. Ny forskning visar att miljoner amerikaner skulle få lättare att sluta.

Den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA (Food and Drug Administration) har tidigare sagt att den vill förändra cigaretterna i grunden eller det regelverk som omger dem, något som fick aktiekurserna för de största tobaksbolagen att backa rejält. Målet är att mängden nikotin ska minska så mycket som möjligt.

Nu har myndigheten givit ut ett första så kallat "advanced notice" där myndigheten vill diskutera hur ett sådant regelverk kan se ut. Detta efter en forskarrapport i New England Journal of Medicine som visar att en eventuell reglering skulle kunna hjälpa fem miljoner vuxna att sluta röka, samtidigt som förekomsten av cigarettrökning skulle kunna minska till blygsamma 1,4 procent. I dag röker cirka 37,8 miljoner amerikaner och förekomsten beräknas till 15,5 procent.

EU bestämmer

- Detta skulle kunna hjälpa nuvarande, vuxna, rökare att byta till mindre skadliga produkter eller, ännu hellre, sluta helt och hållet plus att det skulle hålla framtida generationer barn från att ta det dödliga steget från experimenterande till beroende, sade Mitch Zeller, chef för FDA:s centrum för tobaksprodukter, nyligen på en pressträff.

Innehållet i svenska cigaretter regleras av EU:s tobaksregleringsdirektiv som varit i bruk ett par år. I Sverige regleras tre ämnen i cigaretter: tjära, kolmonoxid samt nikotin där det senare får som mest vara 1 milligram per cigarett.

Några planer på att sänka denna gräns ytterligare finns inte, åtminstone inte i dagsläget.

Nytt direktiv

- Detta är ett ganska nytt direktiv som infördes 2014, men implementerades 2016. Det har ju bland annat inneburit kombinerade hälsovarningar på samtliga paket, men jag känner inte till att det finns planer på att gå vidare såsom man verkar vilja göra i USA, säger Josefin Jonsson, chef för enheten för tobaksprevention på Folkhälsomyndigheten.

Däremot finns ett regeringsförslag om att förbjuda cigarettrökning på vissa allmänna platser utomhus, som uteserveringar, lekplatser, busshållplatser, och så vidare. Riksdagen har dock ännu inte tagit ställning.

Fakta: Utökat rökförbud

TT

Den svenska regeringens förslag om ett utvidgat rökförbud finns i en lagrådsremiss som skickas på juridisk granskning till Lagrådet. Därefter ska en proposition lämnas till riksdagen den 20 februari.

Regeringen vill att lagen ska träda i kraft den 1 januari 2019.

Den innefattar bland annat rökförbud på lekplatser, idrottsplatser, uteserveringar, busshållplatser och tågperronger.

Butiker som vill sälja tobaksvaror måste ansöka om ett tillstånd, enligt förslag. Det ska bidra till mer kontroll och översyn av försäljningen.

Det blir också, enligt förslaget, skärpta krav för marknadsföring av cigaretter i affärer och skyltfönster.

Regeringens mål är att Sverige ska vara rökfritt om sju år, 2025.

Det finns i dag inget uttalat stöd för förslaget i riksdagen. Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna säger nej, medan Centerpartiet (C) och Sverigedemokraterna (SD) vill avvakta propositionen. För att få igenom förslaget räcker det dock med att C eller SD stödjer.

Källa: Regeringskansliet

MEST LÄST