Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under ett tal inför anhängare till hans AK-parti i staden Bingöl i östra Turkiet.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under ett tal inför anhängare till hans AK-parti i staden Bingöl i östra Turkiet.

USA-stödd kurdstyrka oroar attacksuget Turkiet

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan planerar för en attack mot det kurdiskhållna området Afrin i Syrien. Samtidigt spär en ny USA-tränad gränsstyrka i norra Syrien på spänningarna mellan Washington och Ankara.

ANNONS
|

Under de kommande dagarna kan Turkiet komma att attackera Afrin för att freda sin södra gräns från vad Erdogan beskriver som "terror". Det säger presidenten i ett tv-sänt tal, enligt AFP.

- Minsta orolighet vid gränsen skulle bli en signal för oss att ta ett steg.

Erdogan beskriver den planerade attacken som en fortsättning på Turkiets åtta månader långa militärinsats som inleddes i augusti 2016 mot IS och den kurdiska milisen YPG, som kontrollerar Afrin. Insatsen avslutades i mars i fjol.

ANNONS

Ingen samsyn

De turkiska trupperna flyttades senare till Idlib-provinsen, söder om Afrin, som del av en överenskommelse mellan Iran och Ryssland om att upprätta fyra så kallade nedtrappningszoner i Syrien.

Ankara ser YPG som en terrororganisation med kopplingar till den kurdiska gerillarörelsen PKK. USA betraktar å sin sida YPG som den mest effektiva kraften i kampen mot IS och har försett gruppen med vapen.

Den USA-ledda alliansen uppger i dag att den håller på att träna upp en ny styrka om 30000 man som ska användas för att säkra gränserna i det område i norra och östra Syrien som kontrolleras av den YPG-dominerade alliansen Syriska demokratiska styrkorna (SDF).

Turkiet: Oacceptabelt

Området gränsar bland annat mot Turkiet – som upprörs över bildandet av styrkan.

Av denna anledning kallades USA:s charge d'affaires upp i Ankara tidigare i veckan, uppger en högt uppsatt turkisk regeringsföreträdare för Reuters.

- USA tar oroande steg för att legitimera denna organisation (YPG) och se till så att den håller sig kvar i regionen. Det är helt omöjligt att acceptera detta, säger Erdogans talesperson Ibrahim Kalin, enligt nyhetsbyrån.

ANNONS
TT

ANNONS