Vita husets budgetchef Mick Mulvaney lägger vid en presskonferens skulden på Demokraterna för den hotande nedstängningen.
Vita husets budgetchef Mick Mulvaney lägger vid en presskonferens skulden på Demokraterna för den hotande nedstängningen.

Nervkrig när USA hotas av nedstängning

Tiden håller på att rinna ut för en uppgörelse som kan hindra att USA:s federala myndigheter stängs ner vid midnatt lokal tid. Vita huset anklagar Demokraterna för att medvetet tvinga fram en nedstängning som leder till att hundratusentals federalt anställda blir utan lön.

ANNONS
|

- Vi vill inte ha en nedstängning, men Schumer (demokraternas ledare i senaten) har makt att påtvinga det amerikanska folket det här, säger Vita husets budgetchef Mick Mulvaney vid en pressträff.

President Donald Trump har skjutit upp sin planerade resa till Florida för att följa händelseutvecklingen, enligt Vita huset.

För att undvika nedstängning krävs att USA:s djupt splittrade senat gör upp om nya undantagsregler. Representanthuset gjorde upp om en tillfällig lösning i torsdags, som skulle skjuta fram det federala finansieringsproblemet till den 16 februari.

ANNONS

Villkorar med Daca-lösning

Under fredagskvällen lokal tid väntas senaten rösta, men det krävs 60 av 100 röster för att förslaget ska klubbas och Republikanska partiet har bara 51 röster. Senatorer från Demokratiska partiet har i utbyte för att stödja ännu en tillfällig finansieringslösning krävt att Trumpregeringen förlänger Daca, ett omstritt program som hjälper unga papperslösa migranter i USA, så kallade "dreamers" (drömmare), att få stanna i landet.

Donald Trump fattade i höstas beslut om att lägga ned Daca, men har öppnat för förhandlingar om frågan om han i sin tur får stöd för skärpta migrationsregler och gränskontroller – vilket demokraterna motsätter sig.

I senatens korridorer har det börjat spekuleras i en högst tillfällig finansieringslösning på några dagar, för att skapa tid att fortsätta förhandlingarna.

Anklagar Obama

Medan republikanerna och Vita huset skyller på demokraterna för det låsta läget, så skyller demokraterna på presidenten. Patrick Leahy, ledande demokrat i senaten, anklagar Donald Trump för problemen, med hänvisning till hans krav på finansiering av den omstridda muren mot Mexiko.

- President Trump vill stänga ned regeringen för att genomföra sin cyniska och obegripliga "stora vackra mur", som kommer att få betalas av amerikanska skattebetalare, inte av Mexiko, sade han.

ANNONS

Om en nedstängning blir oundviklig kommer Vita huset att försöka göra effekterna så lindriga som möjligt, säger budgetchefen Mick Mulvaney.

Det finns möjligheter att göra den mindre kännbar än 2013, säger han och anklagar dåvarande presidenten Barack Obama för att ha använt nedstängningen som ett vapen av politiska skäl.

- Obamaregeringen kunde ha lindrat effekterna av nedstängningen 2013, med de valde att förvärra dem, vad jag förstår i politiskt syfte, säger han.

Slog i taket i fjol

Trumpregeringen slog i princip i skuldtaket redan i fjol, men har kunnat fortsätta driva federal verksamhet med hjälp av tre tillfälliga finansieringslösningar möjliggjorda av beslut om undantagsregler som kongressen godkänt.

Den senaste tillfälliga lösningen, som klubbades inför julhelgen 2017, löper dock ut i dag.

Den federala finansieringskrisen kommer i dagarna ett år in på Donald Trumps mandatperiod. Och presidenten har i veckan deklarerat att han är redo att stänga ned federala myndigheter och permittera personal om han inte får ett nytt finansieringspaket godkänt i senaten.

TT-Reuters

Fakta: USA kan få betalningsproblem i vår

Ett lagstadgat skuldtak för USA:s regering infördes 1939. Taket har enligt USA:s finansdepartement höjts, tillfälligt förlängts eller reviderats 78 gånger sedan 1960.

Det senaste kongressbeslutet om en tillfällig finansieringslösning, ett sorts undantag från skuldtaket, fattades i december i fjol: Det löper ut fredagen den 19 januari.

Sedan 1980-talet, i takt med att USA:s skuldberg rusat i höjden, har skuldtaket med jämna mellanrum blivit ett politiskt slagträ i Washington.

USA:s finansminister Steven Mnuchin har bett kongressen att permanent höja skuldtaket senast den 28 februari, för att inte tvingas ställa in betalningar.

Enligt beräkningar kommer USA:s regering få problem att sköta sina finansiella åtaganden i månadsskiftet mars–april om skuldtaket inte har höjts tills dess.

ANNONS