Skadade tak på byggnader efter orkanen Maria i Puerto Rico. Arkivbild.
Skadade tak på byggnader efter orkanen Maria i Puerto Rico. Arkivbild.

USA fryser katastroflån till Puerto Rico

USA:s finansdepartement har försenat utbetalningen av ett katastroflån på 4,7 miljarder dollar till Puerto Rico och kapat det med mer än hälften.

ANNONS
|

Kongressen i Washington godkände lånet i oktober som en del av ett större hjälppaket. Pengarna skulle användas till insatser efter orkanerna Irma och Maria som svepte över territoriet i september förra året.

Enligt Puerto Ricos guvernör Ricardo Rosselló riskerar neddragningen att påverka elektricitet, vatten, avlopp och annan samhällsviktig infrastruktur. I ett brev skriver han enligt Reuters att finansdepartementet krävde att lånet, om det beviljades, skulle betalas tillbaka till varje pris. Vanligtvis skrivs den här typen av nödlån av.

USA:s president Donald Trump har fått kritik för att inte göra tillräckligt för Puerto Rico, bland annat av politiska motståndare för att han bara nämnde territoriet i svepande formuleringar i talet till nationen i slutet av januari.

ANNONS

"Om du ser på hur presidenten behandlat Puerto Rico, måste du dra slutsatsen att han helt enkelt inte bryr sig och antagligen ser på Puerto Rico som bara en i mängden av skithålsländer", sade exempelvis demokratiske kongressledamoten Luis Gutierrez i ett uttalande.

TT

Fakta: Puerto Rico

Puerto Rico är en ö i Västindien, som är ett amerikanskt territorium. Dess 3,7 miljoner invånare har amerikanska pass. Däremot är Puerto Rico inte en delstat, och dess invånare kan därför inte rösta i amerikanska president- och kongressval, om de bor på ön.

Däremot har Puerto Rico en egen guvernör, senat och representanthus. Landet har tre partier, där PNP vill göra ön till en amerikansk delstat, PPD, som vill behålla dagens status, och självständighetsivrarna PIP.

Flera omröstningar om statusen till USA har hållits genom åren. I den senaste, förra året, ville 97 procent att landet skulle bli en delstat. Men omfattande bojkotter gjorde att bara 23 procent av de röstberättigade röstade.

Det är upp till den amerikanska kongressen att godkänna nya delstater.

Puerto Rico var en spansk koloni till 1898, då USA tog kontroll över ön.

Källor: NBC, BBC, NE, CNN

ANNONS