Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180107-tyskpolitik-592761_se.hp_1.jpg
Sista försöket?

Tyskarna är koalitionströtta – Merkel positiv

För andra gången sedan det tyska parlamentsvalet i höstas kavlar förbundskansler Angela Merkel upp ärmarna och försöker bilda en regering, den här gången med socialdemokratiska SPD. De flesta tyskar avfärdar en sådan koalition – men Merkel är positiv.

Förutsättningarna kunde ha varit bättre när Merkel träffar sin bayerske parhäst Horst Seehofer och Socialdemokraternas ledare Martin Schulz för samtal i Berlin. Majoriteten av tyskarna är nämligen skeptiska till en ny stor koalition av kristdemokrater och socialdemokrater, visar den senaste upplagan av opinionsundersökningen Deutschlandtrend.

Bara 45 procent anser att en repris av den förra mandatperiodens koalitionssamarbete vore bra eller mycket bra, medan 52 procent ser ett sådant samarbete som mindre bra eller dåligt. Resultatet torde komma som en otrevlig överraskning för Merkel, vars förtroende är naggat i kanten efter den starka tillbakagången i höstens val och den misslyckade koalitionsbildningen med liberaler och gröna.

Med optimism

Förbundskanslern tycks dock vara vid gott mod.

- Jag går in i de här samtalen med optimism. Samtidigt är det uppenbart att vi har enormt mycket arbete framför oss de kommande dagarna. Men vi är villiga att ta oss an uppgiften och att leverera ett gott resultat, säger hon utanför SPD-högkvarteret, där mötet hålls.

Även Schulz ger ett optimistiskt intryck.

- Vi drar inte upp några röda linjer. Däremot vill vi ha igenom så mycket röd politik som möjligt i Tyskland, säger han, syftande på partiets färg.

Flyktingar och välfärd

En av de viktigaste frågorna inför veckans samtal är familjeåterförening för krigsflyktingar, där Socialdemokraterna vill lätta på reglerna, medan Kristdemokraterna kräver ett fortsatt stopp för möjligheten att hämta familjemedlemmar från utlandet. Även välfärdsfrågor står på agendan. Socialdemokraterna vill bland annat ersätta dagens sjukförsäkringssystem med en gemensam sjukkassa, vilket den kristdemokratiska unionen hittills avfärdat.

Bakgrund: Svår regeringsbildning

Sedan det tyska förbundsdagsvalet 24 september har förbundskansler Angela Merkel kämpat för att få ihop en regering för mandatperioden 2017–2021.

Efter att Socialdemokraterna avvisat ett fortsatt koalitionssamarbete med Merkels kristdemokratiska union inledde förbundskanslern sonderingssamtal med liberala FDP och miljöpartiet De gröna. I mitten av november kantrade samtalen efter en månad av tuffa överläggningar. Sedan dess har Socialdemokraterna med Martin Schulz i spetsen backat från sitt tidigare löfte att gå i opposition, och 7 januari inleds officiella sonderingssamtal mellan partierna i Berlin.

Kristdemokraterna och Socialdemokraterna har suttit i så kallade stora koalitioner vid tre tillfällen: 1966–1969, 2005–2009 och 2013–2017. Även i det forna Östtyskland har en stor koalition förekommit vid ett tillfälle under några månader 1990, före den tyska återföreningen.

MEST LÄST