Colonia Dignidad, också känt som Villa Baviera, 2005. Arkivbild.
Colonia Dignidad, också känt som Villa Baviera, 2005. Arkivbild.

Tyskar granskar nazistsekt i Chile

En tysk delegation har besökt Chile för att få information om sekten Colonia Dignidad, där barn under många år utsattes för sexuella övergrepp.

ANNONS
|

Sekten grundades 1961 av en grupp tyskar, ledda av den forne nazistofficeren Paul Schäfer. Schäfer dömdes senare för att utnyttjat en större grupp barn sexuellt. Sekten samarbetade även med diktatorn Augusto Pinochets styre, vars hemliga polis använde det slutna samhället som en plats för att tortera politiska dissidenter.

Först efter Pinochet-regimens fall kom vidden av grymheterna fram.

Tyska åklagare och representanter från det tyska justitiedepartementet har suttit i ett nära två timmar långt möte med domaren Mario Carroza, enligt myndigheterna.

En tysk åklagare eftersöker särskilt information om Hartmut Hopp, som flydde från Chile till Tyskland 2011 efter att ha dömts för medhjälp till över 16 fall av övergrepp mot barn. Chile har velat ha Hopp utlämnad, vilket Tyskland har nekat till. Men en tysk domstol har ändå beslutat att han ska avtjäna ett femårigt fängelsestraff. Detta fängelsestraff har nu Hopp överklagat.

ANNONS

- Vi har delat med oss av information och dokument och gjort det möjligt för personer att vittna i Tyskland, säger Mario Carroza, efter mötet med den tyska delegationen.

TT-AFP

Fakta: Colonia Dignidad

Colonia Dignidad var ett sektsamhälle några timmars färd från Santiago, som styrdes med järnhand av den förre nazistofficeren Paul Schäfer.

Invånarna vände det moderna samhället ryggen, sjöng tyska folksånger och arbetade på fälten iklädda 30-talsuniformer. Medlemmar i sekten utnyttjades, torterades och indoktrinerades i över tre decennier.

Schäfer flydde 1996 till Argentina efter anklagelser om övergrepp, men greps 2005 och sattes bakom lås och bom för att ha utnyttjat och torterat barn och andra sektmedlemmar. Han avled i fängelset 2010, 88 år gammal.

ANNONS