Permanente rådsordföranden Donald Tusk är den som leder alla toppmöten i EU. Arkivbild.
Permanente rådsordföranden Donald Tusk är den som leder alla toppmöten i EU. Arkivbild.

Tusk vill ha flyktingsvar av EU-länder

Tre tunga flyktingfrågor kräver svar när EU:s stats- och regeringschefer samlas till årets sista toppmöte. Permanente rådsordföranden Donald Tusk varslar om att i sommar lägga ett eget förslag på hur oenigheten kring obligatoriska flyktingkvoter ska kunna lösas.

ANNONS
|

I ett utskick till de 28 stats- och regeringscheferna konstaterar Tusk att frågan om obligatoriska kvoter varit "djupt splittrande" och dessutom fått "oproportionerligt stor uppmärksamhet", i relation till vad de egentligen skulle innebära.

"På det sättet har det visat sig vara ineffektivt", skriver Tusk om kvotförslaget.

I utskicket ges en genomgång av läget med de många förslag på asyl- och migrationssidan som diskuterats i EU ända sedan flyktingkrisen blev akut under hösten 2015. Tusk anser bland annat att mer och stabilare pengar behövs – inte minst för att bekämpa illegal migration. Han vill även se fler samarbeten med transitländer för att "hantera smuggling och migrationstryck" och se till att fler illegala migranter skickas tillbaka till sina hemländer.

ANNONS

Tre frågor

Allt mynnar ut i tre frågor som han vill ha svar på av ledarna när de sätter sig ner för att diskutera migrationen på torsdag kväll.

* Håller ni med om den allmänna analysen (i Tusks brev)?

* Håller ni med om att vi behöver särskilda ekonomiska medel för att bekämpa illegal migration och att det behöver bli en prioritet i nästa långtidsbudget?

* Håller ni med om att vi borde arbeta för en enhällig lösning som kombinerar ansvar och solidaritet i en reform av Dublin-systemet till i juni?

Det sistnämnda är en segsliten knäckfråga där oenigheten fortfarande är stor i frågan om asylsökande ska fördelas jämnt över hela unionen eller inte. På ena sidan står främst Sverige och Tyskland, som vill se en fördelning. På den andra står framför allt Polen och Ungern, som säger blankt nej till allt tal om kvoter.

"Hett ämne"

När ländernas EU-ministrar på tisdagen gick igenom toppmötesagendan var diskussionen tuff.

- Det var ett hett ämne precis som vanligt. Sverige lyfte behovet av att fördela ansvaret naturligtvis, men det fanns några länder som bara ville fokusera på den yttre gränsen, refererar EU-minister Ann Linde (S) – som dock inte själv var med på mötet i Bryssel.

ANNONS

Den svenska sidan har flankstöd från EU-kommissionen.

- De sade med viss skärpa att man måste få en lösning som både omfattar den yttre gränsen och en omfördelning av flyktingar, för annars kan Schengensystemet och i förlängningen den inre marknaden riskeras. Men här var det ganska tuffa diskussioner, berättar Linde på telefon från Buenos Aires, där hon deltar i veckans WTO-möte.

Tusk visar vägen?

Enligt planerna ska den migrationsdiskussion som nu väntar vid EU-toppmötet fungera som en vägvisare inför ett beslut i juni – där Donald Tusk själv kan bli den som pekar ut riktningen.

"Om det inte finns enighet då, inklusive om de obligatoriska kvoterna, kommer ordföranden (Tusk själv) att föreslå en väg framåt", heter det i hans utskick inför toppmötet.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: EU:s många toppmöten

Höstens kalender har varit full av toppmöten för EU:s stats- och regeringschefer:

  • • 29 september: digitalt toppmöte i Tallinn.
  • • 19–20 oktober: ordinarie hösttoppmöte i Bryssel.
  • • 17 november: socialt toppmöte i Göteborg.
  • • 24 november: toppmöte med Östliga partnerskapet i Bryssel.
  • • 29–30 november: toppmöte med Afrikanska unionen i Abidjan.
  • • 14–15 december: ordinarie vintertoppmöte i Bryssel.

Källa: Europeiska rådet.

ANNONS