EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk tillsammans med statsminister Stefan Löfven vid fredagens EU-toppmöte i Bryssel.
EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk tillsammans med statsminister Stefan Löfven vid fredagens EU-toppmöte i Bryssel.

Tusk: Britternas brexitlinje "en illusion"

Oavsett om Storbritannien är redo eller inte kommer övriga EU i mars att enas om riktlinjer för framtida relation till ö-riket. Permanente rådsordföranden Donald Tusk efterlyser mer klarhet om vad britterna egentligen vill.

ANNONS
|

På sin presskonferens efter fredagens EU-toppmöte var Tusk inte särskild imponerad av vad som hittills sagts från London om hur de tänker sig hur den framtida relationen till EU ska fungera.

- Jag är glad över att Storbritanniens regering verkar röra sig mot en mer detaljerad position. Men om medierapporterna har rätt så är jag rädd för att Storbritanniens ställningstagande i dag är baserat på en ren illusion, sade Tusk i Bryssel.

ANNONS

- Det verkar som om deras filosofi om att äta kakan och ha den kvar fortfarande är vad som gäller. Från EU:s sida har det varit klart från början att det inte kommer att bli tal om att plocka russinen ur kakan eller välja vad man vill från den inre marknaden, sade Tusk, som själv åker till London nästa torsdag för att träffa premiärminister Theresa May, i hopp om mer klarhet.

May ska sedan hålla ett större brexittal om britternas önskemål nästa fredag.

Oavsett vad som sker under den närmaste månadens diskussioner kommer Tusk vid nästa EU-toppmöte (22–23 mars) att sedan föreslå vilka riktlinjer EU ska ha i förhandlingarna om framtida relation.

- Mitt mål är att vi ska anta de här riktlinjerna oavsett om Storbritannien är redo eller inte. Naturligtvis vore det bättre om de är redo, men vi kan inte bara stå och vänta, sade Tusk på fredagskvällen.

ANNONS
Bryssel, TT:s korrespondent

ANNONS