FBI-chefen Christopher Wray i kongressen i december.
FBI-chefen Christopher Wray i kongressen i december.

Trumps relation med FBI bottenfrusen

President Donald Trumps mycket ansträngda relation till FBI har nått en ny fryspunkt, efter att han anklagat polisorganisationen för att fokusera alltför mycket på Rysslandsutredningen och därmed missa tips om skolskytten i Florida. Samtidigt varnar underrättelseväsendet för att Ryssland redan är i gång med att påverka höstens mellanårsval i USA.

ANNONS
|

De senaste dagarna har Donald Trump skrivit flera för honom ovanligt giftiga inlägg på Twitter rörande FBI och Rysslandsutredningen.

Bland annat fick den nationella säkerhetsrådgivaren H R McMaster sig en känga efter att vid en säkerhetskonferens ha sagt att sagt att Rysslands inblandning i USA:s demokratiska process var "odiskutabel".

"General McMaster glömde att säga att resultaten i valet 2016 inte påverkades eller förändrades av ryssarna och att de enda som varit i maskopi med Ryssland är ohederliga H (Hillary Clinton); DNC och Demokraterna", skrev Trump.

Samarbete?

I ett annat inlägg hette det att presidenten aldrig hävdat att Ryssland inte blandade sig i valet, bara att hans medarbetare inte var involverade. Detta ifrågasätts av tidningen The New York Times , som i en artikel visar på åtta exempel där Trump hävdat att Ryssland inte lade sig i det senaste presidentvalet.

ANNONS

Bakgrunden är det åtal mot 13 ryssar som den särskilde åklagaren Robert Mueller offentliggjorde i fredags. Enligt det ska Rysslands kampanj för att störa det politiska systemet i USA startat 2014 men från mitten 2016 inriktats på att stötta Trump och misskreditera hans motståndare Hillary Clinton.

Den stora frågan i USA är huruvida Trumpkampanjen samarbetat med ryssarna, något presidenten själv häftigt avfärdar. Fyra av hans tidigare medarbetare har redan åtalats av Mueller.

Nagel i ögat

Det är tydligt att Rysslandsutredningen är en nagel i ögat på Trump, så till den grad att han i helgen skrev att det är "väldigt sorgligt" att FBI missade alla signaler som skytten Nicolas Cruz skickade ut innan han mördade 17 personer i en skola i Florida förra veckan.

Enligt Trump beror detta på att man inom FBI är för upptagen med att försöka påvisa att Ryssland varit i maskopi med hans stab: "Gå tillbaka till det ni ska göra och gör oss alla stolta!", skrev han.

Bedömare i amerikanska medier påpekar det uppenbara, att Rysslandsutredningen och skolskjutningen i Florida är två helt olika undersökningar. Experter frågar sig också om Trump verkligen vill gå till botten med vad som hände under valrörelsen 2016, eller om han mest är intresserad av att argumentera för sin egen oskuld.

ANNONS

Frågan är aktuell eftersom den nationelle underrättelsechefen Dan Coats i förra veckan varnade för att Ryssland redan är igång med att påverka mellanårsvalet till kongressen i november.

Förgiftad

Rysslandsutredningen har också förgiftat Trumps relation till FBI. I maj i fjol sparkade presidenten den dåvarande FBI-chefen James Comey och medgav för tv-kanalen NBC att det hade att göra med "Rysslandsgrejen".

Parallellt ska Trump ha varit rasande på justitieminister Jeff Sessions för att han, efter att ha medgett att han under valrörelsen träffade Rysslands ambassadör, klivit åt sidan från Rysslandsutredningen och därmed förlorat kontrollen över den.

Vidare bröt Trump med traditionen och närvarade inte när den nye FBI-chefen Christopher Wrays svor ämbetseden. Så sent som i december twittrade Trump att Comey lämnat FBI "i trasor" och för ett par veckor sedan anklagade han ledningen för att vara politiserad till fördel för Demokraterna.

Presidenten har också gått hårt åt den vice FBI-chefen Andrew McCabe, vars hustru 2015 ställde upp i ett lokalval i Virginia och då fick stöd av en högt uppsatt demokrat. I januari avgick McCabe i förtid.

TT

Fakta: Amerikanerna och Rysslandsutredningen

En majoritet av amerikanerna gör tummen upp för att den så kallade Rysslandsutredningen ska få fortsätta, visar en undersökning som tv-kanalen CBS lät göra i januari.

Så här stor andel i procent svarade ja på frågan om huruvida president Donald Trump bör låta utredningen löpa vidare:

Totalt: Republikaner: Demokrater: Oberoende:

73 56 86 74

Så här stor andel i procent anser att president Donald Trump bör samarbeta om han blir kallad till en utfrågning inom ramarna för utredningen:

84 73 92 85

Enligt en liknande mätning som public servicekanalerna NPR och PBS gjort anser 69 procent av amerikanerna att den särskilde åklagaren Robert Mueller ska få färdigställa sin undersökning om rysk inverkan på valrörelsen 2016.

Källa: CBS och PBS

ANNONS