USA:s president Donald Trump och försvarsminister Jim Mattis. Arkivbild
USA:s president Donald Trump och försvarsminister Jim Mattis. Arkivbild

Trumps nya Iranstrategi på gång

Vita huset bekräftar nu att president Donald Trump kommer att presentera en "ny övergripande Iranstrategi". Den nya strategin kommer att innefatta frågan om USA ska dra sig ur kärnenergiavtal som Iran slutit med världens stormakter.

ANNONS
|

- Han kommer att göra detta senare i veckan, sade Vita husets pressekreterare Sarah Sanders på tisdagen.

Trump har redan flera gånger uttalat skepsis och han anser inte att Iran lever upp till avtalets anda, bland annat har han kallat avtalet "en pinsamhet för USA".

- Presidenten har kommit fram till ett beslut om en övergripande strategi och han vill nu försäkra sig om att vi har en bred politik... för att hantera alla problem med att Iran är en dålig aktör.

ANNONS

Om beskedet blir att USA påbörjar en process för att för att lämna avtalet blir det raka motsatsen till vad försvarsminister Jim Mattis vill. Under en utfrågning i senaten i förra veckan sade Mattis att han – liksom USA:s underrättelsetjänster och FN:s atomenergiorgan IAEA – anser att Teheran på ett övergripande plan håller sig till avtalets regler.

TT-Reuters

Fakta: Kärnenergiavtalet

Avtalet mellan Iran och P5+1-gruppen (USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina) slöts 2015 och ger internationell insyn i det iranska atomenergiprogrammet.

Iran har gått med på att FN:s tidigare sanktioner återupprättas inom 65 dagar om avtalet bryts.

FN:s vapenembargo ska finnas kvar under fem år.

Sanktioner mot iranska köp av robotteknik ska inte upphävas förrän efter åtta år.

I utbyte mot detta ska de internationella ekonomiska sanktioner mot Iran hävas.

ANNONS