Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180201-usaryssutredning-608080_se.hp_1.jpg
President Donald Trump, på bilden tillsammans med FBI-chefen Christopher Wray, tänker släppa en hemlig promemoria som påstås bevisa att FBI och justitiedepartementet varit partiska.

Trump väntas släppa omstritt dokument om FBI

Vita huset aviserar att Trump kommer att släppa ett hemligstämplat dokument, som enligt FBI och Demokraterna manipulerats för att underminera Rysslandutredningen. Från flera håll varnas det för att dokumentet innehåller känslig underrättelseinformation.

Promemorian, som tagits fram av representanthusets underrättelseutskott, har blivit en infekterad affär redan innan innehållet blivit känt. Såväl FBI som vice justitieministern Rod Rosenstein, högste ansvarige för Rysslandsutredningen, har varnat för att offentliggöra den eftersom den innehåller känslig underrättelseinformation.

Risk FBI-chefen avgår

Även Republikanerna är splittrade i frågan, och höga tjänstemän i Vita huset är oroade över att FBI-chefen Christopher Wray kommer att avgå om promemorian släpps, rapporterar CNN. Wray är beredd att motbevisa innehållet i den, meddelar FBI.

President Donald Trump har läst promemorian, och har bestämt sig för att släppa den före helgen, berättar en källa i Vita huset för nyhetsbyrån AFP.

Det fyrsidiga dokumentet påstås visa att FBI och justitiedepartementet har agerat partiskt genom att överskrida sina befogenheter, och otillbörligt ha övervakat Trumps valkampanj.

"Ändrats i efterhand"

Demokraterna befarar dessutom att uppgifter i promemorian manipulerats i efterhand, enligt BBC.

Adam Schiff, demokrat i representanthusets underrättelseutskott, hävdar att den fyrsidiga promemorian ändrats av Republikanerna sedan man röstat om att offentliggöra den. FBI befarar att fakta ändrats så att dokumentet helt tappar sin trovärdighet.

- Det här handlar inte om fakta... det handlar om en historia för att underminera FBI, justitiedepartementet och i sista hand Bob Mueller (den särskilde åklagare som leder den så kallade ryssutredningen), säger Schiff.

Republikanen Devin Nunes, ordföranden i representanthusets underrättelseutskott som skrivit ihop dokumentet, meddelar via sin talesperson att de ändringar som gjorts är av "smärre karaktär", bland annat "grammatiskt fix".

Kräver Nunes avgång

Demokraternas gruppledare i representanthuset, Nancy Pelosi, kräver i ett brev till representanthusets talman, republikanen Paul Ryan, att Nunes avgår, rapporterar Reuters.

"Vi har fått kännedom om att kongressledamot Nunes avsiktligt och handgripligt ändrat innehållet i promemorian efter det att Republikanerna röstat om den", skriver Pelosi och fortsätter: "Det är inte bara farligt, det är olagligt, och bryter mot representanthusets regler".

Också senatens minoritetsledare Charles Schumer kräver Nunes omedelbara avgång.

Enligt den republikanske talmannen Paul Ryan är promemorian ingen anklagelse mot FBI eller justitiedepartementet, utan ett legitimt sätt att kasta ljus över om FBI handlat korrekt.

Fakta: Promemorian

Den hemliga promemorian har tagits fram av representanthusets underrättelseutskott, på uppdrag av utskottets talman republikanen Devin Nunes. Enligt initierade källor anklagas FBI och justitiedepartementet för att ha misslett en domare i syfte att få förlängt tillstånd för att avlyssna ledaren för Trumps valkampanj, Carter Page. Page är konsult inom oljeindustrin med omfattande kontakter med Ryssland.

De anklagas också för att inte ha informerat domaren om att ansökan till avlyssningen baserades på handlingar från en brittisk ex-agent, Christopher Steele, vars arbete delvis finansierades av Demokraterna.

Trump har avfärdat Steeles uppgifter som "fake".

Fakta: Trump och Rysslandutredningen

Frågan om Trumpkampanjens eventuella kontakter med Ryssland har skapat rubriker alltsedan Donald Trump tillträdde som USA:s president i januari i fjol.

USA:s underrättelsetjänster har pekat ut ryska hackare för inblandning i valrörelsen, och frågan är om viss aktivitet skett i maskopi med Trumps kampanj. I dagsläget pågår flera utredningar i såväl kongressens båda kamrar, FBI:s och olika underrättelsetjänsters regi.

Den mest uppmärksammade är den särskilde åklagaren Robert Muellers undersökning. Han fick jobbet efter att Trump avskedat FBI-chefen James Comey som ledare för utredningen och motiverat avskedandet med att det hade med "Rysslandgrejen" att göra.

Om Mueller kan bevisa att Trumps stab samarbetade med Moskva under valrörelsen riskerar presidenten riksrätt. På sistone har republikaner ifrågasatt Muellers trovärdighet och krävt att en ny särskild åklagare ska utses.

MEST LÄST