Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180210-usaryssutredning-613079_se.hp_1.jpg
President Donald Trump har beslutat att inte offentliggöra demokraternas pm. Arkivbild.

Trump släpper inte demokraternas pm

USA:s president Donald Trump sätter stopp för offentliggörandet av Demokraternas svar på Republikanernas omstridda promemoria. "Presidenten har uppenbarligen något att dölja", säger Nancy Pelosi, demokraternas ledare i representanthuset.

I Republikanernas pm, som offentliggjordes förra veckan efter godkännande från Trump, anklagas högt uppsatta personer inom FBI och justitiedepartementet för partiskhet mot Trump i Rysslandsutredningen.

Det antas att Demokraternas pm direkt motsäger de uppgifterna.

I ett brev till Devin Nunes, ordförande i representanthusets underrättelseutskott, skriver Trumps juridiska rådgivare Don McGahn att presidenten tagit beslutet att stoppa offentliggörandet av Demokraternas svar "på grund av att promemorian innehåller flera hemligstämplade och särskilt känsliga passager".

Själv skriver Trump på Twitter att Demokraternas svar är "väldigt politiskt och långt" och måste "redigeras kraftigt".

Ångrade sig

Tidigare uppgav Trump att han skulle släppa Demokraternas svar, men han behövde inte bestämma sig om det tio sidor långa dokumentet förrän under fredagen. Då kom beskedet att det inte skulle offentliggöras.

Representanthusets underrättelseutskott röstade i måndags enhälligt för att Demokraternas pm skulle offentliggöras.

Enligt Demokraterna syftar Republikanernas pm till att undergräva särskilde åklagaren Robert Muellers utredning om Trumpkampanjens kopplingar till Ryssland.

"Farligt och desperat"

Nancy Pelosi kallar Trumps beslut ett "förbluffande skamlöst försök att dölja sanningen om Trump-Ryssland-skandalen från det amerikanska folket".

"Presidentens beslut att hindra att den demokratiska promemorian släpps är en del av ett farligt och desperat mönster av mörkläggning från presidentens sida", säger hon i ett uttalande.

FBI och justitiedepartementet hade varnat för att ett offentliggörande av Republikanernas promemoria kunde äventyra säkerhetstjänstens insamlingsmetoder, men Trump beslutade ändå att det skulle släppas.

Enligt demokrater i underrättelseutskottet är Republikanernas dokument inte korrekt, bland annat på grund av att faktauppgifter är tagna ur sitt sammanhang.

MEST LÄST