Tv-sändning från toppmötet på Seouls centralstation i fredags.
Tv-sändning från toppmötet på Seouls centralstation i fredags.

Toppmöteskommentarer ser fram emot Trump-Kim

Toppmötet i Panmunjom hyllas i nordkoreanska statsmedier som historiskt. Sydkoreanska kommentarer är mer försiktiga, och poängterar att ledarna bara åter satte upp liknande mål som efter tidigare möten – och som aldrig helt uppfyllts.

ANNONS
|

Den statsstyrda nyhetsbyrån KCNA i Pyongyang publicerar överenskommelsen från Panmunjom-mötet i dess helhet, inklusive "det gemensamma målet att, via total atomnedrustning, förverkliga, uppnå en atomfri Koreahalvö". Bedömare har annars noterat att Nordkoreas diktator Kim Jong-Un inte nämnde kärnvapenavrustningen offentligt på mötet.

Inte part i målet

Bland löftena från Kim och den sydkoreanske presidenten Moon Jae-In finns att arbeta för fred efter kriget på 1950-talet. Det avslutades med en vapenvila 1953, inte ett fullskaligt fredsavtal.

Men som bland andra historikern Max Boot påpekar i The Washington Post var Sydkorea inte ens part i målet när vapenvilan spikades. Avtalet undertecknades av å ena sidan den nordkoreanske generalen Nam Il, som även representerade kinesiska styrkor, och å den andra generallöjtnant William Harrison från USA.

ANNONS

"De två koreorna har inte makten att slutföra ett fredsavtal", skriver Boot. Stilleståndsavtalet "var en uppgörelse mellan USA (som agerade på uppdrag av FN-organisationen UNC), Kina och Nordkorea".

Kanske Singapore

Därför måste även stormakterna vara med på noterna, är slutsatsen. Och det temat går igen även i många sydkoreanska kommentarer. Hur historiskt fredagens möte än var så beskrivs det delvis bara som en upptakt till det viktigaste – det möte som är tänkt att äga rum mellan Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump om en månad eller två.

- Vad gäller platsen (för mötet) är vi nu nere på två länder, vi återkommer med vilket det blir, sade Trump i samband med sitt möte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel i fredags.

CNN rapporterar att Singapore är en av dessa två tänkbara platser. Den andra kan eventuellt vara Mongoliet.

Tidigare har länder som Sverige nämnts som möjliga, men enligt CNN verkar det vara för bökigt att få Kim Jong-Un att resa till Europa.

TT

ANNONS