Soldater vid en tidigare attack mot Nato-styrkan i Afghanistan. Arkivbild.
Soldater vid en tidigare attack mot Nato-styrkan i Afghanistan. Arkivbild.

Tjeckiska Nato-soldater dödade i Afghanistan

Tre tjeckiska soldater ur Natos insats i Afghanistan har dödats i en självmordsattack. Dessutom skadades en amerikansk och två afghanska soldater.

ANNONS
|

De tjeckiska soldaterna dödades vid patrullering i Parwan-provinsen tidigt på söndagsmorgonen tillsammans med afghanska styrkor, enligt ett uttalande från Nato-insatsen i landet.

- De tragiska dödsfallen har berört mig oerhört, och jag vill framföra mitt djupa deltagande till deras familjer, säger Tjeckiens försvarsminister Lubomir Metnar, enligt AFP.

Totalt har därmed 13 tjeckiska soldater dödats i Afghanistan.

Flera skadade

En talesperson för provinsens guvernör bekräftar uppgifterna, och säger att en självmordsbombare gett sig på utländska soldater. Attacken, som skedde sex mil norr om huvudstaden Kabul, utfördes av en ensam självmordsbombare som kom till fots.

ANNONS

Talibanerna har tagit på sig attacken, som skedde i ett område vid provinshuvudstaden Charikar, enligt ett uttalande från en talesperson, skriver Reuters.

Den USA-ledda Nato-insatsen i Afghanistan består av omkring 16000 personer, och det är ett uppföljningsuppdrag till Isaf-styrkan som lämnade Afghanistan 2014. Syftet är att i huvudsak stödja och utbilda de afghanska säkerhetsstyrkorna.

Ingen svensk

Det svenska försvaret har bidragit med omkring 25 personer till insatsen. Ingen svensk berördes av söndagens attack, uppger Försvarsmakten för TT.

I juli dödades en amerikansk soldat, och två andra skadades i södra Afghanistan.

Antalet skada och dödade i Nato-insatsen har gått ned kraftigt efter att de stridande trupperna avvecklats. Men både talibanerna och terrorrörelsen IS har på senare tid stått bakom ett ökande antal attacker mot både civila mål och regeringsmål. I fredags dödades över 30 personer vid självmordsdåd i en moské, en attack som IS tog på sig.

TT

ANNONS