En skylt visar vägen mot USA:s ambassad inför invigningen i Jerusalem.
En skylt visar vägen mot USA:s ambassad inför invigningen i Jerusalem.

Tio döda under protester inför ambassadflytt

Protester rasar på Gazaremsan inför invigningen av USA:s ambassad i Jerusalem, en flytt som väckt skarp kritik från omvärlden. Totalt uppges nu tio palestinier ha skjutits ihjäl och över 500 skadats.

ANNONS
|

Bland de tio, som samtliga uppges ha dödats av israeliska styrkor, finns en 14-årig pojke, enligt sjukvårdsdepartementet på Gaza, enmligt AFP.

Israels militär släppte under morgonen flygblad över Gaza där områdets invånare uppmanas att hålla sig borta från gränsen mot Israel. Men det har inte hindrat palestinier från att samlas för den näst sista dagen av sex veckors planerade protester, som eldas på av dagens kontroversiella ambassadinvigning.

Tusentals människor har dykt upp vid fem samlingsplatser längs gränsen mot Israel.

Stort säkerhetspådrag

Soldater uppges också ha skjutit tårgas mot de tältläger som satts upp vid gränsen. Den israeliska militären beskriver eldgivningen som nödvändig för att försvara gränsen.

ANNONS

Protesterna är planerade att nå klimax i morgon, då palestinierna uppmärksammar Nakbadagen till minne av dem som flydde eller fördrevs i samband med staten Israels tillblivelse.

Säkerhetspådraget kring dagens ambassadinvigning är omfattande. Omkring 1000 poliser kommer att stå utplacerade omkring ambassaden – som flyttats från Tel Aviv till lokaler i Jerusalem som tidigare tjänat som USA:s generalkonsulat – och i angränsande kvarter, uppger en polistalesperson för AFP.

Starkt kontroversiell

Omkring 800 gäster har bjudits in till ceremonin som inleds vid 15-tiden svensk tid. Öppnandet sker samtidigt som Israel firar sin 70:e nationaldag.

Ambassadflytten följer efter USA:s president Donald Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad. Trump kommer inte att delta personligen vid invigningsceremonin utan väntas hålla tal inför de församlade via videolänk.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att ambassadflytten innebär att USA tappat sin medlarroll i Mellanöstern.

- USA har valt att vara en del av problemet, snarare än lösningen, sade Erdogan vid ett tal hos tankesmedjan Chatham House i London.

Från ryskt håll uppger man att man befarar att det kommer att leda till ytterligare spänningar i regionen.

ANNONS

Jerusalems status är en av knäckfrågorna i Israel-Palestina-konflikten, då såväl israeliska som palestinska företrädare vill se den som sin huvudstad i en framtida tvåstatslösning.

TT

Bakgrund: Omstridd stad

Jerusalem har varit omstritt i årtusenden, och kontroverserna fortsätter med full kraft. I FN:s delningsplan för Palestina 1947 — som ledde till skapandet av Israel – var Jerusalem en internationell stad mellan de judiska och arabiska stater som skulle skapas.

Känsligheten i frågan har gjort att omvärlden i stället behandlat Tel Aviv som Israels huvudstad. Sverige har, liksom USA och många andra länder, sin ambassad i Tel Aviv och bara ett generalkonsulat i Jerusalem.

USA:s kongress beslutade redan 1995 att flytta landets ambassad till Jerusalem. Lagen har dock ett kryphål, som utnyttjats troget sedan dess: Flytten av ambassaden kan skjutas upp ett halvår i taget, om "nationell säkerhet" kräver det.

Alla presidenter har två gånger om året punktligt skrivit under uppskjutandet. Donald Trump gjorde det också första gången det blev aktuellt, i somras. Men när det var dags igen lät han bli och har i stället slagit fast att Jerusalem är Israels huvudstad.

ANNONS