Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

170914-afghanfinlandkidnapp-529930_se.hp_1.jpg
En pojke på cykel nära det boende där kvinnan kidnappades i våras.

Tillfångatagen finländska släppt

En finländsk kvinna som kidnappades i Afghanistan när hon arbetade för svenska Operation Mercy har släppts fri. Kvinnan beskrivs vara i "förhållandevis bra skick".

- Vi är väldigt glada, säger Scott Breslin på biståndsorganisationen till TT.

Finländskan fördes bort den 20 maj när beväpnade män angrep organisationens bostadshus i huvudstaden Kabul. En afghansk vakt och en tysk kvinna, som också arbetade för den svenska organisationen, dödades i attacken.

På torsdagsmorgonen meddelade Finlands utrikesdepartement att hon släppts. Senare under dagen sade utrikesminister Timo Soini att hon befinner sig på en säker plats, rapporterar Yle. Några detaljer om hur frigivningen gick till är inte kända.

- Finland har inte betalat en lösesumma, och kommer aldrig att göra det, sade Timo Soini vid en presskonferens.

Enligt Thomas Elfgren vid Centralkriminalpolisen är kvinnan i "förhållandevis bra skick", men hon ska genomgå en läkarundersökning. När hon kan få resa hem igen är oklart.

Det är inte känt vilka som kidnappade kvinnan.

Operation Mercy hänvisar till ett uttalande på sin hemsida. I det tackar organisationen bland annat alla som har arbetat för att deras kollega ska friges.

Fakta: Operation Mercy

Operation Mercy är en hjälporganisation som funnits i mer än 20 år. Den är aktiv i omkring dussinet länder i Asien och norra Afrika, och huvudkontoret ligger i Örebro.

Drygt tio personer är anställda i Sverige, och 220 arbetar i övriga världen, plus omkring 100 volontärer. Organisationen arbetar bland annat med stärkande av kvinnor, hälsoutveckling och katastrofhjälp.

Organisationen jobbar utifrån kristna värderingar, men beskriver sig inte som en missionsorganisation, enligt Nerikes Allehanda.

Källor: Operation Mercy och NA

MEST LÄST