Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson väntas bli ny isländsk statsminister. Arkivbild.
Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson väntas bli ny isländsk statsminister. Arkivbild.

Till slut – ny isländsk regering

Efter månader av förhandlingar och misslyckade försök är ett koalitionsstyre på plats i Island sedan de tre mitten-högerpartierna enats om att bilda regering.

ANNONS
|

Det är konservativa Självständighetspartiet som tillsammans med de två liberala partierna Reformpartiet respektive Ljus framtid i måndags kväll kom överens om att samregera.

Inget parti fick egen majoritet i valet i oktober. Efter flera misslyckade försök att bilda regering gick uppdraget till Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson. Tillsammans har den nya koalitionen 32 av alltingets 63 mandat. Självständighetspartiet innehar efter valet 21 av dessa mandat och Benediktsson väntas nu bli ny statsminister.

Beskedet om ny regering kan leda till att det hålls en folkomröstning om ett framtida isländskt EU-medlemskap. Självständighetspartiet är emot ett medlemskap medan de två andra partierna är för. De nya regeringspartierna har enats om att låta en omröstning i alltinget avgöra om en folkomröstning ska hållas.

ANNONS

Island inledde medlemssamtal med EU efter den ekonomiska krisen 2008, men drog tillbaka sin ansökan 2015. Enligt opinionsundersökningar är en majoritet av landets 330000 invånare för närvarande emot ett EU-medlemskap, men stödet är stort för en folkomröstning i frågan.

ANNONS