Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180214-usaskolskott-616383_se.hp_1.jpg
Elever evakueras från skolan.

Tidigare elev sköt ihjäl 17 personer

Han hade blivit avstängd – och återvände med skjutvapen. Den 19-årige före detta eleven sköt ihjäl 17 personer på skolan i USA.

Skoldagen var nästan slut på gymnasiet i Parkland, sju mil norr om Miami i delstaten Florida, när brandlarmet gick. Samtidigt startade skjutandet, och eleverna stängde in sig i klassrummen eller sprang i panik ut från skolan.

- De var alla väldigt rädda. Och nästan i chock när de kom ut från skolan, säger stadens borgmästare Christine Hunschofsky, som talat med flera elever, till CNN.

Den misstänkte gärningsmannen överlämnade sig lugnt och stilla till polisen efteråt. Då hade han dödat 17 människor. Tolv personer hittades döda inne på skolan, två strax utanför och en till på gatan. Två personer avled på sjukhus av sina skador.

- Det är en katastrof. Jag saknar ord, säger den lokale polischefen Scott Israel.

Bland dödsoffren finns både ungdomar och vuxna. Ytterligare över tio personer vårdas på sjukhus med skottskador. Även gärningsmannen undersöktes på sjukhus för att sedan lämnas över till polisen, enligt CNN.

"Så många skott"

Skytten använde ett halvautomatiskt vapen, och bar på många magasin med ammunition, enligt polisen. Han har tidigare gått på skolan men blivit avstängd av "disciplinära skäl", enligt polischefen.

- Vi har redan börjat granska sajter och inlägg han gjort på sociala medier, säger Israel, och kallar flera av inläggen "väldigt, väldigt oroande".

Skolan hade inte mottagit något hot om att skjutningen skulle ske, enligt Robert Runcie, skolchef i området.

- Det är en fruktansvärd situation, säger han.

Hundratals elever sprang i panik ut från skolan medan skottlossningen pågick. Eleven Nicole Baltzer satt i klassrummet när brandalarmet började tjuta. Medan eleverna utrymde skolan hörde hon sex skott, och alla började springa.

- Jag hörde så många skott, minst sex. Det var väldigt nära, säger hon till CNN.

En polis lotsade henne förbi ett klassrum och bad henne att blunda när de passerade. "Det finns inget värt att titta på där inne", sade polisen, enligt Baltzer.

Letar efter barnen

Eleven Michael Katz berättar för ABC News att han hörde ett högt oväsen i slutet av skoldagen.

- Sedan hör jag pang, pang, pang och skrik överallt ifrån. Jag gömde mig under katedern, säger han.

McKenzie Hartley, syster till en elev på skolan skriver i ett meddelande till Reuters att systern "hörde honom skjuta genom klassrumsfönstren och två elever blev skjutna".

Panikslagna föräldrar försökte få tag på sina barn medan skjutningen pågick.

- Det är hemskt. Jag kan inte förstå att det här händer, säger Lissette Rozenblat, vars dotter går i skolan, till CNN.

- Hon sade att hon hörde en person som blev skjuten ropa efter hjälp. Min dotter är i trygghet, och jag är så tacksam för det.

Skjutningen är den 18:e i skolor i USA bara i år, enligt Everytown for gun safety, en organisation som arbetar för hårdare kontroll av skjutvapen. Siffran inkluderar även självmord och händelser där ingen skadades.

Massmordet sätter ännu en gång vapenfrågan i fokus i USA, där omkring 33 000 människor dödas med skjutvapen varje år.

Fakta: Skottdåd på skolor

I januari 2018 sköts två 15-åringar, en flicka och en pojke, till döds på en skola i Kentucky i USA. Minst tolv personer skadades.

I december 2017 sköts två tonåriga elever på Aztec High School i Mexiko i USA till döds. Även gärningspersonen dödades.

I januari 2016 dödades fyra människor i samband med en skolskjutning i samhället La Loche. Den misstänkte gärningsmannen ska först ha skjutit sina två bröder i hemmet innan han öppnade eld på skolan.

I oktober 2015 dödades en person och två skadades i en skottlossning på Tennessee State University i Nashville, USA.

I oktober 2014 skickade en 15-årig pojke sms till skolkamrater och bjöd in till ett möte i matsalen på skolan i Marysville nära Seattle i nordvästra USA. Efter att ha skjutit mot de inbjudna tog han sitt eget liv. Tre av de skjutna dog.

I december 2012 trängde sig den 20-årige Adam Lanza in i en grundskola i Newtown, Connecticut, och sköt ihjäl 20 små barn och sex vuxna. Lanza mördade även sin mor innan han begick självmord.

I mars 2009 dog 15 personer när en 17-årig före detta elev sköt vilt på en skola i Winnenden i Tyskland.

I september 2008 gick en 22-årig elev in på en skola i Kauhajoki, Finland, och öppnade eld. Elva personer dog, inklusive skytten.

I april 2007 sköt en 23-årig student ihjäl 33 elever och anställda vid universitetet Virginia Tech i Blacksburg, Virginia, och tog sedan sitt liv.

I november 2007 dödades åtta personer på Jokela-skolan i Tusby i Finland. Den 18-årige gärningsmannen begick sedan självmord.

I mars 2005 dödades tio personer, fem av dem elever, i indianreservatet Red Lake i Minnesota. Den 16-årige gärningsmannen tog sitt liv.

I april 1999 sköt två tonåringar ihjäl tolv elever och en lärare på Columbine High School i Colorado innan de tog sina egna liv.

MEST LÄST