Hans Brun, terrorforskare. Arkivbild.
Hans Brun, terrorforskare. Arkivbild.

Terrorexpert: Bra bevisläge

Clinton, Obama, Soros och CNN kan alla i ett amerikanskt sammanhang uppfattas som kontroversiella, påpekar terrorexperten Hans Brun. Om den skyldige bakom bombförsändelserna är en högerextremist eller rättshaverist återstår att se.

ANNONS
|

Hans Brun, analytiker vid Centrum för asymmetriska hot- och terrorstudier (CATS) vid Försvarshögskolan, konstaterar dels att tillvägagångssättet inte rimmar väl med regelrätta terrorgrupper, dels att rörbomber är en av de enklaste formerna av bomb att bygga.

- Nu blir det intressant att veta vilken typ av sprängmedel och detonator som använts. Det kan vara allt från hemmagjort svartkrut till avancerade militära sprängmedel. Hur bomberna är gjorda kommer att avslöja mycket om gärningsmannens kunskap och förmåga.

ANNONS

- Dessutom kanske det går att hitta fingeravtryck och dna på de här laddningarna. Och om själva postförsändelserna är oskadda kan frimärken eller stämplar också ge information.

CNN är ett mediehus som i USA kopplas närmare till demokraterna Obama och Clinton, en motpol till konkurrenten, den konservativa nyhetskanalen Fox News.

- Soros till exempel utmålas som vänsterliberal, aktivist och filantrop, säger Hans Brun.

TT: Betyder det att misstankarna bör riktas mot ultrahögern?

- Det kan mycket väl vara åt alt right-hållet, men det kan också röra sig om en rättshaverist som vill slå mot makten och överheten.

TT

ANNONS