Terror och vänskap på fransk nationaldag

Minnet av fjolårets terror i Nice präglade även årets franska nationaldag. Men även vänskap och samarbete fick stor plats – när president Emmanuel Macron tydligt vill etablera sig som Europas länk till USA:s president Donald Trump.

ANNONS
|

Nationaldagsparaden på Champs-Élysées i Paris rullade igång i strålande solsken under klarblå himmel. President Emmanuel Macron vinkade glatt till publiken från en öppen jeep, samtidigt som hans amerikanske kollega Donald Trump anlände till hedersläktaren.

Donald Trump var särskilt inbjuden för att fira 100-årsjubiléet av USA:s inträde i första världskriget under våren 1917. "Det stora kriget" åskådliggjordes i årets parad även av tidstypiska fordon på plats. Och allra längst fram marscherade amerikanska soldater, anförda av en kvintett i uniformer från 1917.

"Det var en stor ära att få representera USA vid den fantastiska paraden", skrev Trump på Twitter efteråt.

ANNONS

"Vänskap över tidevarv"

Sedan presidenterna beskådat allehanda militärflygplan, helikoptrar, brandbilar, stridsvagnar, yxförsedda främlingslegionärer och soldater av alla de slag avslutades paraden med en hyllning till fjolårets terroroffer i Nice.

En militärorkester med medlemmar från olika vapenslag bildade ordet Nice framför hedersläktaren till minne av de 86 som dödades i lastbilsattacken på Promenade des Anglais den 14 juli 2016.

- I dag firar vi friheten, sade Macron och lade stark betoning på vänskapsbanden över Atlanten.

- Närvaron i dag, vid min sida, av USA:s president Donald Trump och hans hustru är ett tecken på en vänskap som spänner över tidevarven, fortsatte Macron.

Flög till Nice

Efter talet i Paris flög president Macron till Nice för att delta i en ceremoni till minne av fjolårets terrorattack.

- Våra angripare vill helt enkelt se oss sörja, och ni svarade med er värdighet, sade Macron under minnesceremonin.

ANNONS

- Vi kommer att svara med en obönhörlig kamp mot terrorism... samtidigt som vi behåller våra värderingar, vår rättsstat, vår frihetskärlek och minnet av dem som älskade friheten vildsint den där kvällen den 14 juli.

Trump väl till mods

USA-presidentens närvaro i Paris var den första på en fransk nationaldag sedan 1989, då George Bush den äldre fanns på plats för att fira 200-årsjubiléet av den franska revolutionen 1789.

Macron har tydligt visat att han tänker samarbeta med Trump, trots diverse meningsskiljaktigheter rent politiskt. Och Trump har uppenbart fattat tycke för sin franske kollega.

- Ni har en fantastisk ledare nu, en fantastisk president, sade Trump i torsdags.

- President Macron har varit väldigt skicklig i att få president Trump att känna sig väl till mods och undvika alla tänkbara minor som kunde tyda på oenighet, analyserar förre underrättelsetjänstemannen Spencer Boyer för nyhetsbyrån AP.

ANNONS

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Frankrikes nationaldag

Den 14 juli – Bastiljdagen – är Frankrikes nationaldag sedan 1880, då det dåvarande franska parlamentet beslutade att göra det 100-årsfirande av franska revolutionen som skett året innan till en nationell helgdag.

Det valda datumet går tillbaka till den dag 1789 då Paris-fängelset Bastiljen, en symbol för det dåvarande kungadömets nedtryckande styre, stormades av revolutionärer som främst var ute efter de vapen som förvarades i den gamla borgen.

Bastiljen byggdes på 1300-talet och blev ett fängelse redan år 1417. På den plats där borgen låg finns i dag Place de la Bastille, som sedan 1840 domineras av en stor kolonn till minne av juli-revolutionen 1830.

Ända sedan den första officiella nationaldagen den 14 juli 1880 har Bastiljdagen firats med en militärparad i Paris, från 1918 på paradgatan Champs-Élysées.

ANNONS