Nicaraguas president Daniel Ortega. Arkivbild.
Nicaraguas president Daniel Ortega. Arkivbild.

Taiwan-ledare får stöd i Centralamerika

Taiwan har stöd i sina satsningar på större internationellt erkännande. Det försäkrar Nicaraguas president Daniel Ortega under den taiwanesiska kollegan Tsai Ing-Wens besök.

ANNONS
|

Nicaragua är ett av bara ett 20-tal länder som erkänner Taiwan som ett självständigt land, snarare än att böja sig för Peking-regimens linje om "ett Kina". Och statliga medier i Managua rapporterar att Ortega inte har några planer att ändra kurs.

- Vi är fortfarande engagerade i den här kampen, som är en rättvisans kamp, en principernas kamp, så att Taiwans folk kan fortsätta att införlivas i internationella organisationer knutna till FN, säger Ortega.

ANNONS

Samtidigt behöver dock det centralamerikanska landet kinesiska investeringar för "Nicaraguakanalen", en ny planerad kanal tänkt att konkurrera med Panamakanalen om sjötrafiken mellan Karibiska havet och Stilla havet.

Taiwan-frågan är högaktuell i världspolitikens topp, sedan Kina reagerat med ilska då USA:s näste president Donald Trump pratade med Tsai Ing-Wen på telefon. Samtalet tolkas som att en omsvängning kan vara på gång i Washington.

USA har ända sedan andra världskriget i praktiken behandlat Taiwan som ett självständigt land, med exempelvis blomstrande ekonomiska band. Men 1979 såg sig president Jimmy Carter tvungen att, för att hålla Sovjetunionen i schack, närma sig Peking. Sedan dess erkänner USA formellt inte Taiwan som nation.

ANNONS