Evakuering före gryningen från det belägrade Ghouta utanför Damaskus.
Evakuering före gryningen från det belägrade Ghouta utanför Damaskus.

Syrisk evakuering kom för sent – spädbarn dog

Ett litet hopp har tänts i krigets mörker för ett antal allvarligt sjuka patienter i belägrade Ghouta i Syrien. Efter en uppgörelse mellan rebellerna och regimen kan de evakueras för att få vård. Men för en av dem – en sexmånaders baby – var det redan för sent.

ANNONS
|

De lokala hjälparbetarna var glada över att slutligen kunna ge ett gott besked till föräldrarna. Deras sex månader gamla dotter Katr Alnada, som fötts med ett hjärtfel, hade fått tillåtelse att transporteras till Damaskus för att få vård.

- Men när de nådde familjen med beskedet fick de höra att hon hunnit gå bort, bara några dagar tidigare, säger Mohamad Katoub vid Syrisk-amerikanska medicinska sällskapets (Sams) turkiska kontor till TT.

ANNONS

- Det är mycket nedslående. Hon skulle ha evakuerats i dag. Men det var för sent.

Listan på personer i akut behov av vård, omöjlig att få i söndertrasade och belägrade östra Ghouta, lämnades in för omkring två månader sedan. Och när rebellerna lovade att släppa 29 fångar godkände regeringssidan slutligen på tisdagen sjuktransporter från Ghouta för lika många personer.

Akut brist

Det handlar främst om människor med sjukdomar som cancer och hjärtproblem, som behöver avancerad kirurgi och specialiserad behandling, säger Mohamad Katoub

- På grund av belägringen blir det för varje dag svårare att bedriva sjukvård i Ghouta. Såväl utrustning som mediciner saknas för att behandla de här patienterna.

Den lilla flickan är den 18:e patienten i Ghouta att avlida av totalt 641 som brådskande behöver vård, enligt Katoub. Vissa av dem lider av vanligtvis lättbehandlade sjukdomar, men kan inte längre få sina mediciner.

ANNONS

- Vi har försökt få tillstånd att föra in mediciner till dem, men förgäves. Så då återstår bara försöka få dem evakuerade, säger Mohamad Katoub.

TT: Finns det något sätt omvärlden kan hjälpa till på?

- Tjata på era politiker att trycka på för att få till stånd en humanitär korridor till Ghouta.

Fyra evakuerade

Fyra patienter stod först i tur i morgonmörkret för ambulansfärd till Damaskus: åttaåriga Ingy med blödarsjuka, ett barn med leukemi, ett spädbarn med en immunstörning och en man som behöver en ny njure, berättar en av Syrisk-arabiska Röda halvmånens medhjälpare för AFP.

Resterande 29 personer på evakueringslistan ska enligt uppgörelsen flyttas inom 48 timmar, enligt Katoub.

Listan kan komma att utökas, uppger en regeringsrepresentant enligt Reuters.

Närmare 400000 människor bor i östra Ghouta, som sträcker sig från Damaskus östra förorter och ut på landsbygden. Det är det sista området i huvudstadens närhet som fortfarande kontrolleras av rebellstyrkor.

ANNONS

"De dör"

Syriska armén har haft östra Ghouta under belägring sedan 2013, vilket lett till att priserna stigit så mycket att många inte har råd att köpa mat. FN hade vädjat till president Bashar al-Assads regering att få flytta ut totalt 494 personer.

Förra veckan sade Jan Egeland, chef för FN:s humanitära insatser i Syrien:

- Siffran går ner, inte för att de evakuerar människor utan för att de dör. Vi har varje vecka i flera månader försökt att få ut människor och få in mat och andra förnödenheter

TT

Bakgrund: Belägrade östra Ghouta

Rebellalliansen Fria syriska armén inledde en offensiv mot huvudstaden Damaskus från förorter i Ghouta i juli 2012, drygt ett år efter att upproret mot regimen inleddes.

När striderna blossar upp igen i slutet av 2012 har rebellerna etablerat sitt fäste i Östra Ghouta – som börjar utsättas för intensiva bombningar och artilleribeskjutning. Från och med året därpå har regimen hela området under belägring.

I augusti 2013 dödas hundratals människor, däribland flera barn, i en kemvapenattack som bland annat riktas mot Östra Ghouta. Oppositionen, liksom USA, anklagar regimen, som dock nekar.

Efter att bilder på svårt undernärda barn i Östra Ghouta släppts fördömer FN i oktober 2017 "det medvetna svältandet av civila som en krigsmetod".

Östra Ghouta var en gång ett av landets viktigaste jordbruksområden. Men belägringen har lett till allvarlig brist på mat och medicin i området, där över 1100 barn lider av akut undernäring enligt FN:s barnfond Unicef.

I maj i år klassas området som en av fyra zoner för nedtrappning av strider. Men regimens behåller sin blockad och bombar på nytt området i november, attacker som kräver 211 civilas liv enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet.

Källa: AFP

ANNONS