Charlotte Bergendal är Svenska kyrkans programhandläggare för Latinamerika.
Charlotte Bergendal är Svenska kyrkans programhandläggare för Latinamerika.

Svenska kyrkan: Hemska bilder i Guatemala

Det är tusentals migranter som rör sig likt ett lämmeltåg norrut från Honduras genom Guatemala och upp mot gränsen till Mexiko – där polis och militär satts in för att stoppa dem.

ANNONS
|

Många människor började i förra veckan gå den långa vägen längs vägar och genom djungelterräng från San Pedro Sula i Honduras. Migranterna vittnar – liksom många tusen före dem – om hur akut arbetslöshet, låga löner, dåliga skördar, bristande samhällsservice, våld och gängkriminalitet samt stigande levnadsomkostnader tvingat dem på flykt mot vad de hoppas är en bättre framtid.

Bergendal, Svenska kyrkans programhandläggare för Latinamerika, är i Guatemala. Hon berättar om en rapport från katolska präster som driver ett hem för migranter vid gränsen mellan Honduras och Guatemala.

- De första som kom i söndags var 35 personer, så plötsligt var de 100, så var de 300 och sedan var de 4000, säger hon.

ANNONS

"I desperation"

Längs vägen har fler och fler anslutit sig till karavanen och det rör sig ofta om hela familjer, enligt Bergendal.

- Det som är väldigt emotionellt är att det är barn från nyfödd ålder till fem år utan kläder och familjerna har bara lämnat allt. Barnen bärs av männen som hjälper mammorna. Vi ser hemska bilder på mer eller mindre nakna barn och unga mammor som i desperation har tagit med sig barn. I centren är mammorna så trötta att de inte ens orkar amma sina små barn, säger en märkbart berörd Charlotte Bergendal.

Svenska kyrkan stöttar ett tiotal partners i regionen, både lutheranska och katolska organisationer som utbildar migranter om deras rättigheter men också följer dem längs vägen dit de kan få mat, sovplatser eller duscha.

Och fler migranter är på väg från Honduras, säger Bergendal.

- Nu är det en ny karavan på väg in som är ungefär lika stor.

ANNONS

Riskerar människohandel

Dessutom är en grupp nicaraguaner också på väg genom Honduras mot Guatemala, säger hon.

Många har hjälpt migranterna på vägen mot Mexiko men främlingsfientlighet börjar växa när lokalbefolkningen oroas av att migranterna ska stanna, enligt Bergendal.

Efter USA:s påtryckningar har Mexiko placerar ut hundratals poliser och soldater vid gränsen till Guatemala för att stoppa strömmen. De migranter som saknar giltigt visum får antingen söka asyl i Mexiko, eller skickas tillbaka.

Charlotte Bergendal pekar på risken för människohandel när migranterna rör sig mot Mexiko.

- Ja, det finns en stor sådan fara – framför allt att barn lämnas i fel händer.

"Humanitär kris"

Hon understryker också att hela familjer nu samlas där det tar stopp vid gränsen mellan Mexiko och Guatemala.

- Vi pratar om mamma, pappa, barn, mormor, farmor – alla. Det ger andra behov. De behöver bland annat blöjor, bröstmjölksersättning och allt annat som behövs i en familj.

ANNONS

Söder om Honduras har i sin tur cirka 10000 nicaraguaner rört sig till Costa Rica sedan i april och sökt asyl, säger Bergendal.

- Sammantaget är allt det här på väg att bli en humanitär kris, för de är så många.

TT

ANNONS